10 храни, които трябва да ядете ежедневно за чисти артерии

0
892
10 храни, които трябва да ядете ежедневно за чисти артерии

10 храни, които трябва да ядете ежедневно за чисти артерии

Артериите на човешкото тяло са предназначени да транспортират богатата на кислород кръв от сърцето до останалата част от тялото. Обикновено здравата артерия трябва да е силна, гъвкава и еластична. Запушващите артерии обаче нямат тези характеристики, а прогресивното запушване на артериите се нарича атеросклероза.

Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, атеросклерозата е една от водещите причини за сърдечно-съдови заболявания, която включва инсулти и инфаркти.

Според тях в Съединените щати сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртността на американците, тъй като те отнемат по над 600 000 живота всяка година.

Сърдечно-съдовите заболявания се наричат ​​и „мълчаливият убиец“, защото обикновено няма външни признаци или симптоми, които да разграничават някого от сърдечносъдови проблеми. Обикновено симптомите се появяват, когато състоянието стане много по-лошо или тежко.

Атеросклерозата е втвърдяване или удебеляване на артериите и предотвратява преминаването на кръвта към жизнените органи. Но освен приемането на лекарства, има много храни, които могат да помогнат за поддържането на здравето на сърцето.

Куркума

Куркумин, който се намира в куркума, е фантастична подправка, която има способността да намалява LDL холестерола и също така да намали натрупването на плака в артериите. Изследване, публикувано през 2011 г. в списание „Molecular Nutrition & Food Research“, установява, че „куркума може да намали холестерола и да потисне ранните атеросклеротични лезии по-добре от лечението с ловастатин, понижаващ холестерола“.

Чесън

Чесънът също е от съществено значение за здравето на сърцето, тъй като помага при отпускане на артериите. Проучване, публикувано през 1997 г. в списание „Nutrition“, установява, че чесънът може да предотврати и лекува атеросклероза.

Джинджифил

Според „Healthline.com“ джинджифилът също има много ползи за здравето, тъй като има съединения като шогаоли и джингол, за които е известно, че предотвратяват натрупването на плаки, както и отпушване на артериите чрез намаляване на общия холестерол.

Лют червен пипер

Както е съобщено от „livestrong.com“, „Лютият червен пипер“ е билково лекарство, което се използва за лечение на нарушено кръвообращение и сърдечни заболявания. „Тази вкусна подправка може да помогне за намаляване на риска от инсулти и сърдечни пристъпи, като същевременно подобрява кръвообращението поради съединение, известно като капсаицин.

Лимон

„Healthline.com“, пише още, че добавянето на малко лимон към Вашата вода и храна може да бъде изключително полезно за сърцето, тъй като за лимона е известно, че намалява нивата на холестерола в кръвта, а също така предпазва артериите от оксидативно увреждане.

Канела

Проучване от 2003 г., публикувано в дневника, известен като „Diabetes Care“, установява, че един, три или шест грама канела на ден може да помогне за понижаване на глюкозата, триглицеридите, LDL холестерола и общия холестерол при диабетици тип 2.

Ленено семе

Според „Pubmed.com“ смесеното ленено семе е не само велик източник на фибри, но и чудесно за сърцето, тъй като е огромен източник на алфа-линоленова киселина, която е омега-3 киселина, която може да намали кръвното налягане и по-ниско възпаление.

Зеле

„Fox News“ съобщава, че ферментиралото зеле или кимчи са ефективни при предотвратяването на развитието на аортна атеросклероза при зайци с висок холестерол. Активното съединение в кимчи, е показало, че забавя процеса на атеросклерозата.

Сусамово масло

Изследване от 2006 г. в „Списанието за здравословна храна“ установява, че мастните киселини в сусамовото масло могат да бъдат полезни за предотвратяване на образуването на атеросклероза и могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, триглицеридите и нивата на LDL холестерола.

Нар

Сокът от нар има хранителни вещества като магнезий и селен, което е от жизненоважно значение за здравето на сърцето. Проучване през 2009 г., публикувано в „Американското списание по кардиология“, показва, че пиенето на 230 милилитра сок от нар всеки ден в продължение на 18 месеца може да забави прогресията на каротидната артериална болест.



ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук