4 неочаквани причини за напълняване

0
5945
4 неочаквани причини за напълняване

4 неочаквани причини за напълняване

Ако ядем повече от обикновено или си даваме почивка от фитнес упражненията, не е чак толкова голяма загадка защо числата на кантара издайнически се покачват. Но какво ако начинът ни на живот и хранене не са се променили? Тогава е време да се разровим по-дълбоко във възможните причини за необяснимото напълняване.

Безсъние

Има няколко връзки между безсънието и качването на килограми. Първата е доста интуитивна– ако стоим до по-късно има по-голям шанс да правим среднощни похапвания. Другата е, че когато не сме получили достатъчно качествен сън, хормоните ни покачват глада и апетита, за да може да се набави цялата необходима енергия на тялото.

Стрес

Когато животът ни стане прекалено напрегнат, тялото ни минава в режим „Оцеляване“. Хормонът кортизол се покачва, а именно той е виновникът за покачването на апетита и нуждата от вредни и висококалорични храни.

Медикаменти

Антидепресантите водят до напълняване при 25% от хората. Кортикостероидите от своя страна имат много лоша слава в отношение на напълняването, което често се случва на необичайни места, като лицето и врата.

Спиране на цигарите

Проучване, направено през 2012г. разкрива, че хората, които спират цигарите качват средно по 4-5 килограма. Никотинът намалява чувството на глад, забързва метаболизма и притъпява вкусовите рецептори. За да се избегне качването на килограми, след прекратяването на вредния тютюнев навик, дневният прием на калории трябва да бъде намален.

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук