Веган мусака със заливка
Ако искате да впечетлите гостите си с традиционна рецепта от нашите земи, това е прекрасен начин да го направите.
Необходими Продукти:
- 1 кг соева кайма (накисната)
- ½ кг картофи
- 1 глава лук
- 2 домата
- 5 стръка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. джоджен
- сол
- 1 с.л. олио/зехтин
Заливка
- 200 мл соево/оризово мляко
- 200 мл олио/зехтин
- 1-2 с.л. брашно
Начин на приготвяне
Картофите се измиват, обелват и нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на ситни кубчета и се задушава в мазнината до омекване. Прибавя се каймата и се пържи, докато стане коричка. Накрая се прибавят настърганите домати, ситно нарязаният пресен магданоз и подправките, и се оставя да къкри още няколко минути.
Сместа се прибавя към картофите и всичко се изсипва в тавичка. Залива се с вода почти до нивото на картофите и се пече във фурна до извирането ѝ.
В голяма купа изсипете „млякото“ и мазнината и пасирайте за няколко секунди, докато се смеси, но не стане гъсто. Добавете брашното и щипка сол и разбъркайте добре. Излейте заливката върху мусаката, оставете манджата във фурната за още 15-20 минути докато стане коричка.
Вижте още >>> Лек хляб с овесени ядки
Bon appétit!