Видове шоколад

0
3548
Видове шоколад

Видове шоколад

Основните видове шоколад са бял, млечен, натурален, горчив и какао на прах. В общия случай те са произведени от обикновени какаови зърна (масово производство и заради това евтини) или специално селектирани какаови зърна (обогатени с аромат и заради това скъпи), или от комбинация от двата вида зърна.

Белият шоколад се приготвя от какаово масло, захар, прясно мляко, емулгатори, ванилова есенция, както и други видове есенции в зависимост от вида шоколад и притежава мек млечен вкус. Понеже той не съдържа какаова маса, много хора не го възприемат като шоколад. В няколко европейски страни дори е забранено да се нарича шоколад.

Млечният шоколад е най-често използваният в сладкарството и съдържа поне 10% какаова маса, захар и прясно мляко.

Натуралният шоколад съдържа 35-40 % какаова маса. Той се използва за готвене и се консумира във формата на сладкарски изделия от натурален шоколад.

Вижте още >>> Рецепта за домашно приготвен Бейлис

Горчивият шоколад е разновидност на натуралния и е със силен аромат и горчив вкус и съдържа 100% какао.

Какаото на прах се получава при пресоването на шоколадовия ликьор, за да се отдели какаовото масло. Като краен продукт от пресоването се получава фин прах с горчив вкус, който лесно се разтваря в течности и се нарича натурално какао на прах. То има по-мек вкус и често се използва при печене, тъй като не взаимодейства със сода бикарбонат.

Не е лесно да намерите шоколад без млечни белтъчини, защото повечето натурални шоколади са приготвени от млечни продукти. Продукти без глутен можете да си купите от магазините за здравословни храни и специализираните магазини в интернет.


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук