Витамини и полезни вещества за здраво тяло

1
6447
Витамини и полезни вещества за здраво тяло

Витамини и полезни вещества за здраво тяло

Витамините са жизненонеобходими и най-добрият начин за доставянето им в организма е чрез пресните храни – сурови или сготвени. Съществуват 2 групи витамини – мастноразтворими и водоразтворими.

Мастноразтворими витамини

Те се нуждаят от мазнини, за да се абсорбират. Специфичното при тях е, че се съхраняват в депа в организма. Такива витамини са:

Витамин А – той е полезен за кожата и за зрението. Предпазва от инфекции, а естествените му източници в природата са яйцата, млечните продукти, червените, зелените и оранжевите зеленчуци.

Витамин C – той е много важен за тъканите, които изграждат опорно-двигателната система. Активен антиоксидант е, допринася за заздравяването на капилярите и подпомага усвояването на желязото в организма. Витамин С се съдържа във всички цитрусови плодове, в кивито, чушките, доматите и зелевите растения.

Витамин Е – много мощен антиоксидант, който благоприятства за образуването на червени кръвни клетки. Среща се в растителните масла (слънчогледово и царевично олио), в ядките и семената.

Витамин D – този витамин допринася изключително много за усвояването на калция. Пряката слънчева и естествена дневна светлина стимулират образуването му в организма. Съдържа се в киселото и прясното мляко, както и в яйцата.

Витамини и полезни вещества за здраво тяло

Водоразтворими витамини

Достатъчно е просто да са във водна среда, за да се усвоят от организма. Лесно се изхвърлят чрез урината, поради което е необходимо да се приемат всеки ден. Особеното при тях е, че не могат да се натрупат в организма.

Витамин B1– наличието му е критично за обмяната на въглехидратите. Участва активно и при функционирането на нервната система. Среща се в бобови растения, пълнозърнести храни, пшеничен зародиш, месо (свинско най-вече) и в бирената мая.

Витамин В2 – съществен витамин за поддържането на доброто състояние на кожата и очите. Има силно метаболитно действие. Естествен източник на витамин В2 са месото, млечните продукти, бобовите растения и ядките.

Витамин В3 – този витамин предпазва кожата и храносмилателната система. Изпълнява важни функции и в обмяната на веществата. Съдържа се в храни богати на белтъчини – яйца, млечни продукти, месо, бобови растения и зърнени храни.

Витамин В12 – той е жизненонеобходим за образуването на червените кръвни клетки в организма. Вегетарианците трябва особено стриктно да следят за неговото набавяне, защото той се съдържа само в някои животински продукти като месото, яйцата, млечните продукти или зърнени храни, специално обогатени с него.

Бета-каротини

Те не са точно витамини в тесния смисъл на думата, но са важни естествени антиоксиданти. Бета-каротини се съдържат в жълтите и оранжевите растения като моркови, тиквички, в някои червени зеленчуци (домати и чушки).

Фолиева киселина

Участва в синтеза на ДНК, поради което е важно да се консумира по време на бременност. Източници на фолиева киселина са зелените растения, които не са подложени на продължителна термична обработка, бобови растения, пълнозърнести храни, както и плодовете.

0/5 (0 Reviews)

1 КОМЕНТАР

  1. Приемът на витамини е много важен, за възрастни за деца, особено за тези, които не ядат плодове и зеленчуци.

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук