Вкореняване на резници

0
10833
Вкореняване на резници
Вкореняване на резници

Вкореняване на резници – лесен начин за размножаване на растения

Изключително неприятно е когато трябва да се изхвърлят изрязаните храсти след месечното им подрязване. Ето защо можете да опитате вкореняване на резници по стандартния начин – режете клонките през ранна есен и ги закопавате до половината там, където искате да ги отглеждате. През пролетта се проверява дали са се захванали.

Вижте още: Засаждане на борче

Изрежете летораслите там, където зеленото стъбло е започнало да покафенява. Подрежете ги под 45 градуса отдолу под пъпка. Оставете ги дълги около 15см. От долните 5см премахнете клонките и листата, а нагоре отрежете страничните клончета и листа като оставите оскъдно количество. Подрежете и върха.  Подгответе пластмасови чаши с по три дупки отдолу и сипете смес от пясък и торф /1 чаша торф към 9 чаши пясък/. Поставете резниците и притиснете. Полейте обилно.

Резник на хидрангея
Резник на хидрангея

За да увеличите въздушната влажност 95-100% вземете пластмасов съд, поставете камъчета на дъното за дренаж, подредете чашките и отгоре сложете домакинско фолио. Пулверизирайте с вода.

Най-подходящото време за полагане на резници е август-септември. Важно е да бъдат на светло, но в никакъв случай на пряка слънчева светлина. За да се улесни вкореняването и да не загинат резниците трябва въздухът да бъде влажен – може да се покрие със стъкло или найлон. Полива се при нужда, но е хубаво всяка седмица да се пулверизират с вода.

Вкореняват се за около 6 седмици и може да се засадят за постоянно в градината. Вечно зелените растения като туята се вкореняват по-бавно и остават в контейнера 1 година до следващия септември.

Вкореняване на резници на рози

За розите направете друго. Изберете къде ще ги засадите за постоянно, подгответе резниците и сложете в дупката сместа от торф и пясък. Полейте. Отгоре сложете не буркан, а изрязана на половина туба от 10л минерална вода. В горещите дни отвивайте тапата, за да намалите температурата, а вечер пак я завивайте.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук