Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)

0
6213
Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)
Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)
Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)
Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)

Диета с нисък гликемичен индекс (ГИ)

ГИ – това ще рече гликемичен индекс. Какво имаме предвид? Всички сте чували за глюкозата – тя е отговорна за захранването на мозъка, както и натрупването на прекалено много захар в организма, а от там и на излишни килограми. Има храни с висок и такива с нисък гликемичен индекс (ГИ).

Внимание: това не означава, че определените продукти са нискокалорични, а само посочва съдържанието им на глюкоза. Това ще рече, че ако решите да минете на този режим – не си позволявайте да прекалявате. Гликемичният индекс се оценява от едно до сто и съответно храните с под петдесет се считат за такива с нисък, а над седемдесет за такива с висок.

Гликемичен индекс е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. В съвременни теории консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е основен елемент от успешната диета. ГИ на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100. Съществуа и друга референтна скала, при която като продукт с гликемичен индекс 100 е избран белият хляб. В този случай, гликемичният индекс на глюкозата е от порядъка на 140 единици (в много сравнителни таблици – 138). По тази причина при използване на таблични данни е добре първо да се уверим по каква реферантна скала е направена оценката на гликемичния индекс.
Wikipedia

Ако изберете да вслючвате в дневното си меню продукти с нисък ГИ, то имайте предвид, че резултатът няма да е мигновен, както при по-строгите диети, но за това пък ще си спестите досадния йо-йо ефект. Ще имате повече енергия и ще се чувствате по-свежи, защото организмът изгаря въглехидратите по-бързо. По-долу прилагаме списък с храни с нисък гликемичен индекс.

Храни с нисък ГИ

Овесени ядки, всички видове паста (спагети, юфка, кус-кус), пълнозърнест хляб, обикновен ориз, ябълки, лимони, кисело мляко, фиде, домати, гъби, зелена салата, фъстъци, грейпфрут, грах, круши, сливи, боб, фасул, леща, соя, вишни и сливи.

Както виждате, има достатъчно дълъг списък, с който може да си направите балансирано и разнообразно меню. Разбира се, препоръчително е да се приемат поне по два литра вода на ден и също така да се практикува някакъв вид спорт.

Следват храните с висок ГИ. Те няма да се окажат фатални за режима Ви, стига да не посягате към тях всеки ден. И все пак, ако искате да постигнете добри резултати, съветваме Ви да ги избягвате.

Храни с висок ГИ

Бял хляб, шоколад, пъпеш, диня, крем карамел, царевица, чиста глюкоза, чипс, вафли, моркови, грозде, цвекло, праскови, картофи, корнфлейкс, стафиди и сирене.

Разбира се и двата списъка може да се допълнят значително. Най-важното е да не губите чувство за дисциплина и резултатите ще дойдат. Ако все пак имате любими неща в списъка с висок ГИ, прибягвайте до тях рано сутрин и запомнете, че спагетите са диетична храна, само, ако ги комбинирате с доматен сос 🙂

Успех!

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук