Домашен сироп от грозде
Чудите ли се какво да правите с прекалено мекото грозде, което не сте яли навреме? Опитайте тази страхотна рецепта за домашен сироп от грозде, която се приготвя за изключително кратко време!
Необходими Продукти:
- 2-3 чепки грозде
- 300мл вода
- 4 супени лъжици кленов сироп
- 150 грама захар
- 100мл прясно изцеден лимонов сок (по желание)
Начин на приготвяне
Отделете зрънцата грозде, поставете ги във вода и гикипнете на умерена температура. Когато Поставете гроздето във вода и кипете на умерена топлина. Когато започнат да се нацепват ги махнете от котлона и ги изплакнете.
Използвайки прибор за правене на пюре, намачкахте гроздето, за да изцедите сока от него. Процедете го през марля, в случай че са останали части от семките или обвивките.
Изцедения сок се връща обратно на котлона, добавя се захарта и кленовият сироп и по желание се добавя лимонов сок. Ако е необходимо, добавете вода (ако количеството е прекалено малко и/или добавете още захар (ако не Ви е достатъчно сладко). Гответе сиропа на средна температура с разбъркване, докато се получи гъста смес.
Прехвърлете сиропа в стъклени контейнери, оставете го да се охлади до стайна температура и го съхранявайте в хладилника.
Сиропът може да се използва като заливка за сладолед, палачинки или да се добавя към сок от грозде, закупен от магазина, за да има по-интензивен аромат.
Bon appétit!