Есенно засаждане на лилиуми за добро вкореняване и здрави цветя

Луковиците ще имат време да се адаптират към новите условия и да развият силна коренова система през есента и зимата.

0
11631
Засаждане на лилиуми
Засаждане на лилиуми

Лилиумът се нарича цар на цветята поради своята красота и е любим цветен вид, отглеждан в дворове и градини. Той е многогодишно растение. Днес има много сортове и хибриди, които се различават по буйност, обем на цъфтеж, размер и цвят.

Засаждане на луковици на лилиум

По-добре е да изберете есента за засаждане на луковиците на лилиумаПрез есента и зимата луковиците ще имат време да се адаптират към новите условия и да развият силна коренова система. Лилиумите, засадени през есента ще създадат повече нови луковици, растението ще бъде по-силно, ще има по-добър имунитет и ще формира повече по-големи цветя. Също така, лилиумите, засадени през есента, безпроблемно ще цъфтят и през следващата година.

Прочетете още: Размножаване на рози чрез резници

Изберете слънчево място за засаждане. Почвата трябва да се дренира. Лилиумът не понася излишната влага. За засаждане изберете здрави луковици, които са твърди. Дръжте ги на тъмно място до засаждането. Засаждането може да се извърши в периода от септември до края на ноември, в зависимост от метеорологичните условия. Избягвайте места, където има силен вятър, но имайте предвид, че вентилацията е добра. Лошата вентилация ще улесни появата на болести и вредители.

Настройте дълбочината на засаждане според избора на сорта

Оптималната температура по време на засаждането е около 10 ° C. При тази температура луковицата има условия да развие и пусне корени. Ако засадим непосредствено преди минусово застудяване, луковицата може да не се развие поради измръзване и няма да има време да пусне корени.Трябва да се отбележи, че ориенталските и азиатските лилиуми е по-желателно да се засаждат през пролетта поради тяхната чувствителност към ниски температури.

Луковиците на лилиумите се засаждат на дълбочина, която е два до три пъти по-голяма от размера на луковицата. По този начин луковицата ще има оптимални условия в почвата да се развива. Твърде плиткото засаждане може да доведе до изсъхване или замръзване на луковицата. Обикновено луковиците на лилиума се засаждат на дълбочина от 10 до 20 см. Също така трябва да се има предвид дали са ниски или високи сортове / хибриди на лилиуми. По-ниските сортове се засаждат по-плитко. Дълбочината на засаждане трябва да бъде съобразена с качеството на почвата. При тежки почви засаждането също се извършва по-плитко.

Засаждане на луковици на лилиуми
Засаждане на луковици на лилиуми

Дезинфекция на луковици

За да дезинфекцирате луковиците на лилиумите преди засаждането, е необходимо да ги накиснете за половин час в разтвор на калиев перманганат. Този разтвор се получава, когато 5 гр. калиев перманганат се разтварят в 1 литър вода.

Най-добре е да се засажда на групи

Естетически ще изглежда най-добре, когато луковиците на лилиумите се засаждат на групи на разстояние от 15 до 30 см. По-голямо разстояние е необходимо, когато се отглеждат лилиуми за рязани цветя.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук