Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“

0
10308
Архитектурно-етнографски музей Етъра
Архитектурно-етнографски музей Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“

Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е комплекс на открито в едноименния квартал на Габрово, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на града и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Тази възстановка на българския бит, култура и занаятчийство е първият по рода си музей в България. Открит е на 7 септември 1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от основната част на Габрово. За улеснение на посетителите има редовни автобусни линии от града.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

В музея има общо 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Прекрачи ли човек границите му съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и бита на старите българи.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Миналото нахлува по чаршията с шума на занаятчийските работилници. В тях майсторите от ранни зори изработват ръчно своите изделия и нямат нищо против да споделят тайните на уникалните си техники с всеки любознателен посетител. В музея ще видите съоръжения от епохата на Възраждането, задвижвани от вода – гайтанджийска одая, тепавица, валявица.

Архитектурно-етнографски музей Етър

Панаири, възстановки и конкурси провеждани в Етъра

Посетителите на Етъра могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др.

Архитектурно-етнографски музей Етъра

През първите петък, събота и неделя на месец септември всяка година в архитектурно-енографския комплекс “Етър” се провежда Международният панаир на народните занаяти. По време на панаирните дни майстори от страната и чужбина представят изделията от занаята, който владеят. Панаирът се организира от Министерството на културата и община Габрово.

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Всяка година в комплеса се организират детски конкурси за изработване на сурвакници, мартеници и плашила. През май се провежда пленер на детската рисунка. Всяка събота и неделя през летния сезон на открито или в къщите на занаятчийската улица се правят демонстрации на различни стари домашни занятия – боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума.

Архитектурно-етнографски музей Етъра

На територията на архитектурния комплекс има и хотел, в който посетителите могат да отседнат, и ресторант, в който да опитат традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти.

Вижте още >>> Бачковски манастир „Успение Богородично“

Допълнителна информация

РАБОТНО ВРЕМЕ

Работно време:
Летен сезон (1 май – 30 септември)
от понеделник до неделя – 9.00 – 18.00 ч.

Зимен сезон (1 октомври – 30 април)
от понеделник до неделя – 9.00 – 16.30 ч.

Входни такси:
Възрастни: 4.00 лв.
Учащи и пенсионери: 2.00 лв.
Семеен билет с деца до 18 години: 8.00 лв.
Безплатно посещение за деца до 7-годишна възраст, деца от социални домове, хора с увреждания.

Беседа на български език – 6.00 лв.;
беседа на чужд език -12.00 лв.

Паркинг
Дневен платен паркинг – южен вход до 1 час:
За лек автомобил – 1.00 лв.
За автобус – 3.00 лв.

Дневен платен паркинг – южен вход до 2 часа:
За лек автомобил – 2.00 лв.
За автобус – 4.00 лв.
След втория час се заплаща такса за паркиране по 1 лв. за всеки следващ час.


ЗА КОНТАКТИ

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”

гр. Габрово, кв. Етъра
Телефон: +359 66 810580

*Информацията е актуална към 03.12.2019г.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук