Засаждане и отглеждане на азалия

Азалия (Rhododendron simsii) – красиво растение, идеално за декорация на дома и градината.

0
16437

Засаждане и отглеждане на азалия

Азалия, с латинското наименование (Rhododendron simsii) е красиво растение с жилави листа, много цветя и пъпки, които са идеални за декорация на дома.

Цветето принадлежи към семейството на рододендроните, наброявайки около 500 вида, които са широко разпространени в Европа, Азия, Северна Америка и Австралия. Различните разновидности имат различни форми и израстъци.

В природата расте свободно в гори и скалисти местности.

АЗАЛИЯ СИМВОЛИКА:
Азалията символизира първата любов.

Срещат се сортове в различни окраски. Цветето расте много бавно. Тези, които имат дървесен вид, растат до няколко метра, а храстовидните сортове растат в размер от 15см до 45см.

Засаждане на азалия

Подходящи за азалиите са светли места, но защитени от силното следобедно слънце. Оптималната температура за тяхното отглеждане е от 13 до 18 градуса. Ако се отглеждат на топло място, където въздухът е сух, възможно е да им опадат листата.

Азалиите могат да цъфтят през зимата, но в никакъв случай не трябва да се държат навън, защото не са устойчиви на замръзване.

Засаждане и отглеждане на азалия
Засаждане и отглеждане на азалия

Азалията представлява един вид филтър, защото намалява нивото на ксилол, амоняк и въглероден оксид, които замърсяват домакинския въздух, особено в кухнята и банята.

Вижте още >>> Засаждане на авокадо от семка

Размножаване на азалия

Размножаването на азалии се извършва с резници.

Поливане на азалия

Азалиите обичат влагата, както и ежедневното пръскане на листата. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне. Поливат се два пъти седмично.

Отглеждане на азалии

За азалията е нужно да се полагат редовни грижи. Подрязването се извършва преди образуването на пъпките. През май цъфтенето спира и след това азалиите се изкарватт на открито, за предпочитане в сенчестата част на градината. Можете да ги поставите и на терасата. Не забравяйте да ги напоявате всеки ден.

В началото на есента ги поставете обратно у дома.

Пресаждане

Когато корените на растението започнат да се подават от дупчиците на саксията е необходимо азалията да се пресади в по-голяма саксия. Използвайте кисела почва.

Вижте още >>> Най-красивите летни градински цветя

Японска азалия

За дома е най-подходяща японската азалия. Тя е с по-редки листа и красиви нежни пастелени цветове. Спада към по-устойчивите азалии, така че когато времето е топло, може да бъде изнесена на балкона или в градината.

Грижи и поддръжка

Когато забележите, че пъпките опитват да се отворят, само преместете азалията на по-топло място. Ако пъпките не разцъфнат, вероятно е твърде горещо. Сигнал, че растението е жадно, ще Ви даде самото то, така че листата му ще започнат да избледняват и да изсъхват.

Може да си купите азалия от почти всеки цветарски магазин. Цената варира от 10лв до 15лв.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук