Засаждане на авокадо от семка

Как се сее и отглежда авокадо в саксия

0
16383
Засаждане на авокадо от семка

Засаждане на авокадо от семка

Чудили ли сте се някога, дали след като използвате купеното от пазара авокадо за направата на екзотичното гуакамоле или за нещо друго, трябва да изхвърлите тази хубава, голяма костилка, която сте извадили от него? Може би е възможно да я посеете и да порасне нещо от нея? Разбира се, че можете! Знаете ли, че всъщност това не е костилка на авокадо, а семка, от която може да поникне красиво авокадово дръвче? Освен това, засаждане на авокадо от семка е доста интересно и забавно начинание, тъй като растението се развива сравнително бързо.

Започнете с избора на място в дома си. Авокадото е топлолюбиво тропическо растение, което би загинало при температури под 10 °C. Ето защо изберете добре осветено и приятно топло място в дома си, като същевременно гледайте то да не бъде подложено на пряка слънчева светлина.

Съществуват два начина за засаждане на авокадо – директно в почвата или чрез предварително стимулиране на семката. Който и от двата метода да изберете, имайте предвид, че е нужно време и търпение от Ваша страна, докато растението поникне. В повечето случаи то започва своето развитие в периода от 3 до 9 седмици.

Нека разгледаме и раличните варианти за засаждане на авокадо:

Метод 1 – Директно посаждане на костилката от авокадо в саксия

Засаждане на авокадо от семка
Засаждане на авокадо от семка

За да бъде успешно самото засаждане, трябва да изберете добре узряло, омекнало авокадо с тъмни петънца по кората. Разполовете плода и внимателно извадете костилката, стараейки се да не я нараните. Почистете я добре от месестата част, след което я изплакнете с вода.

В саксията насипете малко по-едри камъчета, след което сложете отгоре рохкава земя. Така ще му осигурите добър дренаж. Семката се засажда на половина в почвата, обърната с по-дебелата част в почвата (тъй като от там трябва да поникнат коренчетата). Добре е почвата да бъде влажна, но не и наводнена. Ако до 3 месеца, семката не се е захванала, то най-вероятно няма и да го направи, затова е по-добре да я махнете и да пробвате с нова.

Вижте още >>> Засаждане на лимон от семка

Ако всичко е наред, стеблото на авокадото би трябвало да започне своя растеж към втория месец от засаждането и за кратко време ще достигне 15-25см. Тогава започват да се появяват и първите листа. На Вас остава само да се грижите за него, да го поливате редовно и да му се радвате.

Метод 2 – Предварително стимулиране на семката във вода

Самото поникване на коренчета от потопената във вода семка от авокадо е нещо изключително интересно за наблюдение, особено от малчуганите вкъщи. Това е отличен урок по Природознание за тях, тъй като ще имат възможност да наблюдават целия процес на покълване и растеж на растението.

За целта отделете месестата част на плода от семката и забийте три клечки в средата, отдалечени по равно една от друга. Потопете семката с широката част в чаша вода, така че краищата на клечките да я придържат на повърхността.

Засаждане на авокадо от семка
Засаждане на авокадо от семка

Чашата поставете на топло и добре осветено място във Вашия дом. Периодично досипвайте вода, когато видите, че нивото ѝ намалява. Ако водата жабурясва, можете да я сменяте изцяло.

След около 7-8 седмици семката ще се разцепи и от нея ще се покаже стебълце. Освен това, в долната ѝ част ще забележите, че са се появили и коренчета. Прехвърляте в саксия чак, когато почнат да се появяват листенца. По гореспоменатата схема – пригответе отговаряща саксия, поставете камъчета на дъното, а отгоре рохкава пръст. Извадете клечките и посадете младото растение като половината семка трябва да е над повърхността на земята. Това е. Не забравяйте да полагате редовни грижи, поливайки го веднъж седмично.

Най-вероятно се питате дали растението един ден ще даде плод. Дори и това да стане, със сигурност няма да е преди седмата година. И най-вероятно няма да има такъв привлекателен изглед, какъвто има в магазина. Това, което е сигурно обаче, е че в къщи ще имате едно красиво дръвче, което сте засадили от семка и сте отгледали с много любов и грижи.

3.5/5 (4 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук