Засаждане на борче

0
23160
Засаждане на борче
Засаждане на борче

Засаждане на борче

Борът е иглолистно дърво, а всички знаем, че иглолистните видове са една от най-екологично важните групи растения в природата. Тяхна основна отличителна характеристика е тази, че всички те имат малки иглички вместо листа и са зелени през цялата година. Във връзка с това, отглеждането и грижите за бора представляват лесна задача, стига да се запознаем предварително с всички негови особености.

Дърветата от вида бор се отличават предимно със своите размери. Има както сравнително малки 3-4 метрови видове джуджета„, така и огромни екземпляри, каквито са например представителите на гигантската секвоя. Последната се среща в Северна Америка и височината ѝ може да надхвърли сто метра.

Освен по височина, иглолистните дървета се различават и по други неща, като формата на игличките, тяхната дължина, формата и структурата на техните клончета, структурата на стъблото, тип и цвят на кората, както и много др.

Засаждане на борче
Засаждане на борче

Как да отгледате собствен бор в двора?

Ако това живо Ви интересува, тук ще намерите доста полезна информация по въпроса. За да осигурите добра грижа за своето бъдещо иглолистно дърво, то на първо място трябва да започнете с избора на подходящо място за неговото засаждане.

В действителност, веднъж засадено на подходящото място, Вашето борче няма да се нуждае от почти никакви специални грижи. На първо място обаче, трябва да се уверите, че Вашето борче ще получава изобилие от слънчева светлина на мястото, на което ще го засадите. Не забравяйте, че то ще расте, а този процес е немислим без достатъчно слънце, дори и когато говорим за иглолистни видове дръвчета.

Каква трябва да е влажността на почвата?

Борът, както и всеки друг иглолистен вид се нуждае от умерено влажна почва. Тя трябва да бъде богата на хранителни вещества. От голямо значение е почвата да е добре дренирана, тоест да може водата да се изтича свободно.

Макар че боровете и техните сродни видове обичат влага, не трябва да прекаляваме с напояването и всичко да вършим в разумни граници. Ако не сте сигурни дали почвата има добро отводняване, то тогава може да изкопаете една дупка с дълбочина около 20-30см, която да напълните с вода и да наблюдавате дали водата ще попие. Ако след няколко часа няма останала никаква вода в дупката, значи почвата се оттича добре. Ако има вода обаче, това е лошо за борчето. Може да последва загниване на корените и задушаване на дръвчето.

Обикновено за добре дренирана се счита почва, която успява да отведе водата надолу в рамките на приблизително 12 часа. След този период, дупката, която сте изкопали, трябва да бъде празна.

Засаждане на борче
Засаждане на борче

Какъв трябва да е размерът на дупката, в която ще засадим борчето?

Ако всичко на избраното място е наред, можете да започнете с изкопаване на дупката. Тя трябва да е приблизително около два пъти размера на токата на корена (ако коренът е поставен в мрежа, както доста често се практикува в последно време).

Запазете изровената пръст от дупката и след това я използвайте за засипване, след като сте поставили дървото в желаната позиция. Работете внимателно, без да бързате, за да не засадите растението на криво.

Изкопайте дупката така, че тя да бъде толкова дълбока, колкото е голяма въпросната коренова топка. Твърде дълбокото заравяне ще предизвика гниене на растението, както на корените, така и в долната част на стъблото.

Ако дървото е в саксия, трябва да я отстраните много внимателно. Ако, както казахме е в мрежа (именно тогава корените са под формата на топка), то тогава можете да садите растението направо така. Добре е да попитате все пак в магазина, от който купувате дръвчето дали материята ще се разложи в почвата и дали няма да пречи на растението.

Макар че не е добре пръстта да се притиска прекалено (защото това може да намали притока на въздух към дръвчето), все пак е добре да се уверите, че борчето стои право и без риск да се прекатури настрани.

Уверете се, че дървото стои право и с най-добрата си страна към слънцето, след което засипете с пръст. Натиснете надолу почвата с крак, защото единствено по този начин може да се отстранят въздушните джобове.

Когато дупката вече е наполовин пълна, напълнете я с вода и я оставете да се изтече напълно преди да продължите. Полейте с вода отново когато дупката е вече запълнена. Ако почвата слегне, можете да добавите още почва, но не правете купчина около стъблото, защото не е добре за борчето. Насипете плътен слой мулч около дръвчето.

Как се процедира, ако борчето расте от семена?

Засаждане на борче
Засаждане на борче

Ако борчето расте от семе, можете да използвате същите инструкции за засаждане, но едва след като е нараснало до 15-20см височина. Поливайте го на всеки няколко дни, за да поддържате почвата влажна, но в никакъв случай мокра.

При засушаване и високи температури поливайте веднъж седмично. Поливането може да се прекрати когато борчето вече се е хванало успешно и е преминало поне един сезон без да повехне.

Почвата около дръвчето може да се наторява, но това не е нужно да се прави често. Според повечето експерти в тази област, наторяването трябва да се извършва с органична тор веднъж на 2 години.3.5/5 (4 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук