Февруари е точното време за засаждане на луковици

Далии, калии, лилиуми, бегонии са само някои от видовете луковици, които се засаждат през пролетта и цъфтят през лятото и до късна есен.

0
11059
Засаждане на луковици
Засаждане на луковици

Засаждане на луковици

Когато нарцисите, лалетата, зюмбюлите завършат цъфтежа, луковиците, които ще цъфтят през лятото и до края на есента, излизат на сцената. Тези, които засаждаме през пролетта, не са взискателни и ще разкрасят всеки двор, градина, балкон, тераса или слънчев прозорец.

Когато купуваме или избираме луковици, трябва да се спрем на тези, които нямат повреди, не са смачкани, върху тях няма следи от гниене или други болести или наранявания от вредители. Пликовете трябва да са сухи, лъскави и без признаци на излагане на излишна влага – ще разберете това въз основа на промяната на цвета върху тях.

Защитете ги от замръзване

Засаждането на луковиците се извършва от началото на февруари до края на март или средата на април, в зависимост от метеорологичните условия и вида. Ако ще ги засаждаме в предстоящия период, имаме на разположение различни видове и сортове. Те се засаждат, когато преминава опасността от замръзване и докато са все още във фаза на покой. Това е много лесно да се направи, но някои изисквания трябва да бъдат изпълнени.На първо място, трябва да изберете дренирана почва. При прекалено влажни и блатисти почви луковиците гният. В зависимост от вида, изберете слънчеви или полусенчести места. Избягвайте терени, които са в пълна сянка.

Дълбочината и диаметърът на дупката за засаждане на луковици зависят от размера на луковицата, както и от размерите на бъдещото растение. Необходимо е да се изкопае достатъчно голяма и дълбока дупка, която се пълни с компост или друг органичен тор, смесен с пръст. Повечето луковици са подходящи за засаждане на дълбочина, която е два до три пъти по-висока от тяхната височина. Това ще им осигури оптимални условия, ще им попречи да изсъхнат и ще ги предпази от евентуално замръзване.

Прочетете още: Подрязване и поддръжка на жив плет и храсти

Устойчиви на болести

Далии, гладиоли, фрезии, лилии, калии, крокосмии, бегонии са само част от декоративните видове, които можем да засадим през пролетта.

Кана - луковици - засаждане
Кана

Каната е много често срещано декоративно растение в нашите дворове. В допълнение към красивите цветя и големите зелени листа, каните се характеризират и с добра устойчивост на болести. Най-добре е да ги засаждате на групи, когато красотата им излезе на преден план. Обичат полусянка.

Крокосомия - луковици - засаждане
Крокосомия

За разлика от тях, крокосомиите обичат слънцето. Цветните дръжки могат да бъдат много високи, до три метра. Цветята обикновено са червени, жълти или оранжеви.

Луковиците имат най-красивите съцветия!

Лилиум - луковици - засаждане
Лилиум

Лилиумите привличат вниманието с атрактивните си цветя. Тези трайни насаждения е най-добре да се засаждат в група. Днес има много разновидности, които се различават по височина и цвят. Има два най-често срещани типа: ориенталски и азиатски. На нашите полета се отглеждат предимно ориенталски лилии. Азиатците цъфтят по-рано, цветята им са по-малки и нямат интензивен аромат.

Далия - луковици - засаждане
Далия

Далиите са най-популярните луковици, които цъфтят през следващите месеци. Този вид обича слънчевите места и почва, богата на хумус. Създадени са много различни сортове и хибриди на далиите, които се различават по височина, форма и цвят на цветята.

Бегония - луковици - засаждане
Бегония

Бегониите са много издръжливи. Засаждат се през пролетните месеци, а полусенчетата и мулчирана почва им подхожда. Цветовете на луковичните бегонии могат да бъдат единични или пълни. Веднага щом се появят над повърхността на земята, те бързо растат.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук