Засаждане на праскова от костилка

Засаждането на прасковена костилка е прост и евтин начин да обогатите овощната си градина с нови дървета от това овощно дърво.

0
25922
Засаждане на праскова от костилка
Засаждане на праскова от костилка

Засаждане на праскова от костилка

Повечето хора обичат прасковите и ако сте любопитни, можете да отгледате свои собствени праскови от костилки. Когато ядете плод на праскова, ще откриете костилка вътре, която е семе, от което можем да получим ново растение. Разбира се, няма да получим прасковено дърво със 100% идентично качество на плодовете като прасковата, която току-що изядохме.

Ако имаме късмет, плодовете могат да бъдат по-качествени и по-сладки. Освен факта, че семето ще ни зарадва с ново плодно дърво, няма да имаме нужда да изкопаваме дупки за засаждане. Можем да очакваме първите плодове на новото овощно дърво след три до пет години. Има голяма разлика в кълняемостта на семената при сортовете праскови. Някои семена няма да покълнат, но не бива да се отказвате. Това е бърз, лесен и евтин начин да получите собствен разсад от праскови. Можем да засадим семена от праскови на постоянно място, където сме планирали да засадим плодов разсад или да засеем семената в саксия.

Измийте костилката на прасковата

След консумиране на прасковата, костилката трябва да се измие под течаща вода и да се отстрани останалата месеста част от плода. Оставете измитата и почистена костилка да изсъхне. Понякога костилката в плода е напукана. В такъв случай от Вас зависи внимателно да извадите семето. Неповреденото семе, което извличате от костилката, има много по-голям шанс за покълване.

Необходима е яровизация

По-нататъшната процедура с костилката и семето зависи от климатичната зона, в която се намирате. А именно, за да покълнат и поникнат прасковените семена, е необходимо да премине през период на яровизация , т.е. температурата, на която е изложена прасковената костилка да е -6 ° C.В континенталната зона имаме студен зимен период и това ни улеснява при засяването на костилки или семена от праскови. Достатъчно е да го засеете директно в земята. Костилката на праскова е голяма и сеитбата се извършва на дълбочина от 7 до 10 cm. Сеитбата се извършва през есента в добре дренирана почва, обогатена с органични вещества. Ако предстои зима с много ниски температури, площта за сеитба може да бъде покрита със слама или паднали листа, които ще действат като топлоизолатор и ще предотвратят замръзването на семената.

Прочетете още: Размножаване на рози чрез резници

За по-топлите райони е необходимо да държите костилката в навлажнена хартия (салфетка), която опаковаме в найлонов плик или кутия и поставяме в хладилника. В допълнение към съхраняваните прасковени костилки, ябълки и банани не трябва да се съхраняват, тъй като те отделят газове, които имат лош ефект върху кълняемостта. Оставяме костилката в хладилника през декември или януари и след два месеца семената ще започнат да покълват. Периодично проверявайте хартията за влага. Хартията трябва да е влажна и да не е твърде мокра, за да се предотврати развитието на мухъл. Когато видите, че поникването е в ход и че се е появил корен, засадете костилката в саксия.

Засаждане на праскови
Засаждане на праскова от костилка

Засаждане на млади растения

След покълването е необходимо да се изчака младото растение праскова да развие два слоя истински листа. Засаждането на открито се извършва, когато премине опасността от замръзване. Закаляването трябва да се извърши преди засаждането. Внезапното изнасяне на открито поле би довело до изсъхване на растението. Най-добре е да изнесете саксията с растението на първия ден само за 2 часа и след това да увеличите продължителността на свикване с външните условия.

За засаждане на младо растение изберете слънчево място с добър дренаж. Прасковата не обича блатиста земя. През сухото лято поливайте растението, тъй като младото растение все още няма развит корен, който да поема вода от по-дълбоките слоеве на почвата.


4.5/5 (4 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук