Захарен диабет – симптоми, видове, превенция

0
6549
Захарен диабет

Диабет – болестта на XXI век

Диабет – това е хронично неизлечимо системно нарушение на метаболизма, характеризиращо се с постоянно повишаване нивата на кръвната глюкоза.

Той се обуславя от наследствени фактори и се дължи на намалена секреция или намалена биологична активност на инсулиновия хормон. Може да бъде и в комбинация на тези два фактора.

Неговата липса пречи на обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини в организма. След по-продължително време се отразява и на структурата на кръвоносните съдове и други жизненоважни органи.

Диабетът е последица от съвременния начин на живот и увеличения брой външни етиологични влияния, сред които умората е особено изразена.

Диабетът често се появява в по-късните години вследствие на общите дегенеративни и склеротични промени в организма. При младите хора може да възникне вследствие на генетични заболявания или увреждания на панкреаса при някои инфекциозни заболявания.

Захарен диабет

Причини за захарния диабет

Наследствен фактор

Склонността за диабет се предава на потомството, а появата на самото заболяване може да зависи и от други причини през целия живот, така че при някои е възможно и да не се появи.

Други заболявания и състояния

За разлика от наследствения диабет, има някои заболявания и състояния, в следствие на които човек може да се разболее от диабет. Такъв диабет се нарича вторичен, защото се развива под прякото влияние на болестта или ефекта от вредните фактори върху организма. Такъв е случаят при хроничен алкохолизъм, панкреатично заболяване, затлъстяване, заболяване на щитовидната жлеза, хипофизна жлеза и други подобни.

Рискови фактори

Това са само някои от факторите, които могат да доведат до появата на диабет:

  • склонност за въвеждане на голямо количество захари в организма;
  • обилното хранене;
  • промяната на средата;
  • намалената физическа активност;
  • различни възпаления;
  • начин на живот;
  • стрес;
  • раждане на дете над 4 кг.
  • др.

Въздействие на някои лекарства

Първият набор от лекарства, които могат да причинят тази коварна болест, включват лекарства, използвани при ревматични заболявания, хронични респираторни заболявания, някои бъбречни и кожни заболявания.

Другата група лекарства са противозачатъчните, които оказват влияние върху начина на функциониране на кръвната Ви захар.

Симптоми на диабета

Първите знаци, по които можете да забележите, че става нещо, са: силна жажда, често уриниране, проблеми с очите и зрението, трудно зарастване на някоя рана, хронична умора, чест глад, екзема на кожата, лоша циркулация, чести инфекции, замъглено зрение, чести спазми в ръцете и краката. Симптомите на диабета понякога са умело маскирани и не са лесни за откриване.

Видове диабет и лечение

Диабет тип 1

Най-тежката форма, която възниква, когато клетките в панкреаса произвеждат малко количество инсулин или изобщо не го произвеждат. Въпреки че може да се случи в която и да е възраст, за съжаление най-често се среща при деца и млади възрастни. Инсулиновата терапия се прилага от първия ден, а лечението задължително включва строг контрол на нивото на захарта, диетата и физическата активност.

Диабет тип 2

Това е най-широко разпространената форма. Панкреасът при болните от това заболяване не произвежда достатъчно количество инсулин или организмът наистина е устойчив на този хормон. Това се случва най-често при пациенти в старческа възраст над 40 години и при затлъстели хора. Съвременният начин на живот увеличава развитието на този тип диабет.

Терапията за този тип диабет е комбинирана – диета, определен режим на хранене, антидиабетни лекарства, умерена физическа активност. Ако такова лечение не дава резултати, инсулиновата терапия започва, първоначално чрез перорални антидиабетици.

Захарен диабет при бременни жени

Тази форма на диабет предизвиква промени в хормоналния баланс, които могат да доведат до нарушаване на секрецията на инсулин и повишени нива на кръвната захар. На по-висок риск са изложени бременните жени над 25-годишна възраст, ако са били по-пълни преди бременността, особено тези, които имат предразположение към развитието на диабет. Обикновено стойностите на глюкозата се стабилизират след раждането, но тези, които са имали диабет по време на бременност, по-късно стават податливи на диабет тип 2.

Захарен диабет

Вижте още >>> Зелена диета – здравословно отслабване за 14 дни

Предотвратяване на диабета

На наследствения фактор трудно може да се влияе, но все пак е добре поради превенция или предотвратяване на развитието на болестта да имате здравословен начин на живот, с подбрана храна, физическа активност, избягване на стресови ситуации.

В режима си на хранене е важно да се избягвате засладено кафе или чай, както и консумацията на алкохол. Откажете се от соковете и газираните напитки, а вместо захар за подслаждане, можете да използвате стевия.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук