Какво всъщност представляват алергиите?

0
9075
Какво представляват алергиите

Какво всъщност представляват алергиите?

Наближава един от най-красивите и приятни сезони от годината – пролетта. Всички се радваме на слънцето, завърналите се прелетни птички, разцъфналите дървета, раззеленилата се трева. Или почти всички. За голяма част от населението в големите европейски градове, а и в световен мащаб, не е така. Причината са сезонните алергии, от които страдат.

Какво всъщност представляват алергиите? Основно свойство на всеки организъм е способността му да опазва чистотата на вътрешната си среда. Особено старателна в това отношение е имунната система, която отстранява дразнителите от биологичен характер, носители на чужда биологична информация. Алергията е проява на свръхвъзбудимата имунна система. Тя се появява като защитен механизъм на организма на фона на променена имунна реактивност. Или алергията е това, което става в организма, когато той открие непознато вещество, което възприема като заплаха.

Алергиите обикновено се проявяват в детска възраст, но е възможно да възникнат и по-късна, зряла възраст. Наследственият фактор е доста силен. Ако родителите страдат от алергии, е много вероятно и при децата да се проявят такива. Това състояние в никакъв случай не бива да се подценява, нужно е да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не се появят още по-сериозни здравословни проблеми.

Най-често срещани са алергиите, дължащи се на полени и замърсяване. През последните години тези случаи се увеличават непрекъснато. През 50-те години хората с проблеми, причинени от алергии в САЩ са били около 5% от населението. Днес броят им достига до около 30%. Подобна е ситуацията в целия свят, включително и в България. Причините са много – замърсяването на околната среда, промените в климата, които удължават периода на присъствие на полени във въздуха, нездравословният начин на хранене и др.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук