Какво представлява пробата Манту?

0
8399
Проба Манту, туберкулин

Какво представлява пробата Манту?

С пробата Манту се определя силата на имунния отговор на организма към причинителя на туберкулозата. Тя се прави с помощта на специален препарат, наречен туберкулин.

Туберкулин

Туберкулинът в неговия класически вид е изобретен от немския лекар Роберт Кох. През 1907 година Пирке предлага препаратът да се използва за диагностика на туберкулозата. По-късно френският лекар Манту модифицира пробата на Пирке (одраскване на кожата със специален инструмент, върху което се поставя туберкулинът), като го прилага вътрекожно. В този си вид тази проба остава и досега.

Проба Манту

Реакцията Манту е реакция на организма към въведения в него туберкулин. На мястото на вътрекожното му приложение се развива възпалителна реакция, в която участват само лимфоцити, които са се срещали и са „запознати“ вече с туберкулозната бактерия. Ако човешкият организъм се е срещал вече с истинския причинител на това заболяване, възпалителната реакция ще е силна и пробата ще бъде положителна.

Реакцията на Манту позволява сравнително бързо да се предположи или отхвърли наличието на туберкулозна инфекция. Все пак, за прецизиране на диагностиката, освен нея са необходими и други изследвания.

Вижте още >>> Млякото е важно за развитието на детето

По мнение на експертите на СЗО, пробата Манту е необходима с оглед контрола на туберкулозата, чиято честота понастоящем нараства. Тя се прилага за диагностика на това заболяване, както и за подбора на децата, подлежащи на реваксинация против туберколоза. Ваксинацията против туберкулоза (БЦЖ) се прави в първите часове след раждането на децата. На по-късен етап, през определени периоди се прави проба Манту. Чрез нея се определят защитните възможности на имунната им система. Здравите деца, при които пробата Манту е отрицателна, подлежат на реваксинация с БЦЖ ваксината.

Как се извършва пробата?

Пробата Манту се извършва по точно определен начин. Вътрекожно се вкарва 0,1 милилитра туберкулин. След два-три дни на мястото на апликацията се появява зачервяване. Образува се уплътнение (инфилтрат), дължащо се на натрупване на лимфоцитите. Размерът на инфилтрата се определя с линийка на 48ия – 72ия час и по него се съди за силата на имунния отговор.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук