Как да отгледате кълнове?

0
3266
Как да отгледате кълнове

Как да отгледате кълнове?

Кълновете съдържат важни за човешкия организъм вещества – витамините А, С, Е, витамини от група В, големи количества калций, желязо, магнезий, цинк, селен, биотин, хром, литий.

В магазините се продават специални съдове и уреди за отглеждане на кълнове. Ако пък само от време на време консумирате кълнове, достатъчно е да разполагате с буркан или друг съд и обикновена марля. Внимавайте много с каква вода ще покълвате семената. Тя трябва да е топла, но не повече от 40 градуса, защото ако ги попарите няма да могат да покълнат. Използвайте изворна, филтрирана или в краен случай предварително преварена вода. Внимавайте с чешмяната вода, защото кълновете не обичат хлор. Ако водата е с високо съдържание на хлор, ще трябва да я оставите за известно време в широк открит съд, за да се изпари по-голяма част от хлора.

След като вече сте избрали какво ще покълвате и с каква вода, изплакнете семената, накиснете ги във вода, покрийте съда с влажна марля и ги оставете така за няколко часа. На различните семена е нужно различно време за накисване. След накисването трябва да изплаквате много внимателно семената, като внимавате да не чупите нежните кълнове. Изплаквайте ги всяка сутрин и вечер докато покълнат.

Кълновете ще бъдат готови за 2-5 дни. Колко точно, зависи от вида на семената. Консумирайте кълновете когато са още малки и свежи. Ако израстнат много и пуснат коренчета и зелени листенца, се наричат поници. Пониците можете да консумирате, на салата или на сок. За да отгледате поници обаче ще са Ви необходими чиста пръст, която не е третирана с химически торове и …малко повече време и търпение.

Трябва да знаете още нещо – при покълването някои семена образуват слуз (например ленените, синапените, репичките, кресона и руколата). Поради това, бурканът не е подходящ за тяхното покълване. Поставете влажна марля в тавичка и разпръснете върху нея семената. Напръскайте с пулвелизатор поне 2 пъти дневно. Не допускайте засушаване, защото кълновете няма да се развият, но внимавайте да не са и прекалено влажни, за да не мухлясат. Ако усетите, че загниват или се вмирисват ги хвърлете.

За да почувствате позитивното действие на кълновете, трябва редовно да ги слагате на трапезата си, по-добре сурови, тъй като тогава са най-богати на хранителни вещества. Важно е да ги изплаквате преди употреба. А що се отнася до кълновете от бобови култури, запомнете че трябва да се бланшират преди консумация.


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук