Как да прекарате първия ден на борда на круизен кораб

0
3077
Как да прекарате първия ден на борда на круизен кораб

Как да прекарате първия ден на борда на круизен кораб

Опитните круизни пътешественици често си имат изградени навици при качването на борда. Някои се разполагат в атриума или на бара край басейна, или директно се насочват към бюфета. Други пък разузнават целия кораб, поствайки купища снимки, за да накарат Facebook и Twitter приятелите им да завиждат. А има и такива, които започват маниакално да дезинфекцират каютите си, да разопаковат и подреждат прецизно багажа си и да се тъпчат с хапчета против морска болест.

Ако сте новак в круизните пътувания и не сте запознат с обичаите на борда, Ви предлагаме някои съвети за това какво да правите и какво да не правите в първия ден на Вашето отплаване.

 • Започнете ваканцията си с някакъв тропически коктейл, сервиран в пъстра чаша, украсена с чадърчета, палмички и пластмасови маймунки. Само не се заблуждавайте че това питие, предложено Ви от сервитьора е безплатно… или че не можете да го получите значително по-евтино, ако е в класическа, а не сувенирна чаша.
 • Разузнайте кораба, започнете да се ориентирате в него и си определете кои барове и ресторанти са Ви най-интересни. Препоръчваме Ви да започнете от най-горната палуба и да слизате надолу пеша.
 • Не се насочвайте веднага към бюфета – той е сред най-претъпканите места в деня на отплаване, защото почти всеки се качва изгладнял. Вместо това се разходете и проверете ресторантите за вечеря, някои от тях работят и предлагат обяд, без да има голямо струпване на хора.
 • Снимайте! Снимайте много. Снимайте се в поза „Ура, на ваканция съм“. Снимайте каютата си, докато още е в безупречно състояние и не сте я превърнали в кочина. Хванете кадри на различни интересни места из кораба, преди да са се пренаселили с пасажери. И спокойно поствайте снимките си в интернет, за да видят всички на какво хубаво място сте.
 • Ползвайте асансьорите, само когато наистина се налага. През първия ден те са пренатоварени с пътници и персонал, разпределящ багажите между палубите. Ползвайте стълбите. Така няма да се чувствате виновни когато вечер се наслаждавате на висококалоричните десерти – изразходвали сте калориите предварително.
 • Уговорете спа процедурите, които възнамерявате да ползвате, защото най-удобните часове за най-популярните процедури се запълват бързо. Ако не сте сигурни какво точно искате, направете един спа-тур. Така може да пробвате кратък масаж или друга безплатна процедура, докато другите се блъскат в бюфета.
 • Не прекарвайте деня в дрехите, с които сте пристигнали. Носете в ръчния си багаж бански, сандали и някоя тениска, за да не се налага да чакате багажа Ви да пристигне в каютата преди да се почувствате ваканционно.
 • Потопете се в басейна или в някое джакузи. Обикновено през първия ден там почти няма хора, защото повечето не са спазили предишния съвет, и не могат да се преоблекат веднага. А Вие може да започнете ваканцията си на момента. Басейнът е отворен!
 • Направете резервациите си за вечеря, ако вече не сте го сторили онлайн. Удобните часове в някои ресторанти се запълват бързо.
 • Ако сте с деца, не забрявяйте да проверите детските зони и да запишете детето си за предлаганите на борда детски занимания. По-добре е да го направите още през първия ден, дори да не сте сигурни дали децата Ви ще се възползват от всичко – така или иначе няма изискване задължително да ползват това, за което са записани.
 • Резервирайте си брегови екскурзии и разпитайте за всичко, което Ви интересува относно тях. Някои екскурзии имат лимит за брой туристи и бързо се разпродават, така че резервирайте отрано.
 • Изберете и платете пакет за безалкохолни и алкохолни напитки. Тези пакети обикновено са много изгодни.
 • Обърнете внимание на подробностите около вечерите в главния ресторант. Всички уточнения и въпроси относно предпочитанията Ви е добре да обсъдите със салонния управител още в първия ден.
 • Резервирайте специално място на горната палуба, особено ако желаете да сте там по време на някой ден, в който кораба ще е цял ден в открито море. Обикновено в такива дни там трудно се намират места.
 • Направете последни обаждания, пратете SMS-и или поствайте във Facebook, докато телефонът Ви все още е в обхвата на наземните оператори. След това вече ще трябва да ползвате корабната мрежа, а там цените са доста високи.
 • Проверете дали всичко в каютата Ви е наред – проверете дали телевизорът работи, убедете се че с осветлението и тоалетната всичко е наред. Така отрано ще освободите съзнанието си от битовизми, за да се наслаждавате на ваканцията си.
 • Щом багажа Ви пристигне, го разопаковайте веднага и подредете нещата си, за да не мислите и за това по-късно.
 • Запознайте се със стюарда на Вашата каюта и му кажете, ако имате някакви специални изисквания. Някои клиенти обичат още в началото да дадат някакъв бакшиш, за да са сигурни в безупречно обслужване по време на круиза, но това наистина не е необходимо.
 • Не пренебрегвайте инструктажа за безопасност. Той Ви дава много важна информация в случай на авария или друга непредвидена ситуация. Освен това, този инструктаж е задължителен, независимо дали пътувате за пръв път или сте редовен круиз-турист.
 • Подременете на терасата или в каютата си. Това е Вашата ваканция – можете да мързелувате когато и колкото си поискате.
 • Отидете на палубата при самото отплаване. Там е празнично, с жива музика и коктейли и е едно забавно начало на круза Ви.
 • Не вечеряйте непременно в основния ресторант. Денят на отплаването е идеален за вечеря в някой от специализираните ресторанти, защото тогава те са по-ненатоварени и понякога предлагат намалени такси за резервация.
 • Гледайте морския залез, посетете представлението за „добре дошли“, опитайте късмета си в казиното и разкършете тяло в дискотеката – тази нощ започва Вашият круиз!


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук