Как да храним детето и кои храни са полезни за неговото развитие

0
5875
Как да храним детето и кои храни са полезни за неговото развитие

Как да храним детето и кои храни са полезни за неговото развитие

Всеки ден детето трябва да яде различни видове месо, риба или яйца като основни източници на висококачествени протеини, необходими за неговото развитие и растеж.

За да бъде здраво детето, родителите трябва да знаят основите на здравословното хранене, което включва редовно хранене и балансирана диета. Закуската е задължителна, тъй като благодарение на нея децата постигат по-добър напредък.

Ето храните, които трябва да бъдат в менюто на деца на възраст от три до пет годинки.

Избор на храна

Всеки ден детето Ви трябва да яде разнообразна храна, включваща месо, риба или яйца като основни източници на висококачествени протеини.

В никакъв случай не забравяйте млякото и/или млечните продукти, които всяко дете трябва да консумира най-малко по половин литър на ден под каквато и да е форма.

Прочетете още >>> Млякото е важно за развитието на детето

Млечните продукти са най-добрият източник на калций за развитието на костите и зъбите. Освен това, те са богати на витамини и други минерали. Също така съдържат лактоза – млечна захар, която е добър източник на енергия и служи за стимулиране на развитието на полезни бактерии в червата и улеснява усвояването на минерали като желязо.

Йогуртите и някои видове мляко са обогатени с особено полезни бактерии – пробиотици, които доказано действат благоприятно на организма.

Плодовете и зеленчуците са важни, защото освен витамини и минерали, съдържат и влакна, които стимулират и регулират храносмилането. Те дават усещане за ситост и ни дават висококачествени въглехидрати като фруктоза, глюкоза и нишесте.

Ежедневно меню

Предлагайте на детето си плодове всеки ден. Променяйте ги, така че да не му омръзва всеки ден да яде едно и също. Освен това можете да му ги поднесете под формата на плодова салата или плодово смути

Предлагайте два различни вида зеленчуци ежедневно. И тях сменяйте на 1-2 дни. Начинът на приготвяне също може да бъде разнообразен: крем супи, варени, зеленчуци на пюре, яхнии и т.н. Можете да настържете зеленчуците в лазаня или спагети.

Включете всякакъв вид месо. Противно на мнението, месото е здравословно, но не трябва да се прекалява с него. Сервирайте на детето в четири дни от седмицата различни видове месо, а останалите дни оставете за риба или яйца и един ден без месо, но с бобови растения.

За закуска е добре да предлагате зърнени храни, тъй като те са източник на въглехидрати, които бавно се отделят в организма и ни поддържат сити за дълго време. За обяд, задължително готвено, което може да включва ориз или картофи, например. За вечеря – лесно смилаема храна.

Следобедната закуска зависи от това какво е имало за обяд, но плод винаги е подходящ вариант. По това време детето може да бъде зарадвано и с някакъв десерт: пудинг, палачинка или сладолед с плодове.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук