Киноа – суперхраната на Андите
ООН обяви 2013 за „Интернационална година на киноа“, заради страхотните хранителни стойности на тези дребни светли зрънца. Киноата съдържа 2 пъти повече протеини от ориза, освен това е много добър източник на калций, магнезий и манган и има високи нива на фибри и витамини.
Информация за киноа
Отглеждана в Южна Америка от хиляди години, тази храна е била неизменна част от диетата на инките и техните наследници. В последно време обаче диетолозите по цял свят я предпочитат, защото е по-добра алтернатива на ориза, булгура и кус-куса.
Идеален избор за вегани и вегетарианци, както и за всeки, който иска да добави още полезни източници на протеини в менюто си.
Приготвяне на киноа
Когато се варят, семената отделят пяна, която може да придаде леко горчив вкус. Заради това киноа трябва да се измие много добре със студена вода, подобно на ориз. След като се сварят, семената увеличават размера си няколко пъти. След като се сготвят, семената на киноа стават пухкави и кремообразни, но въпреки това хрупкави. Имат приятен и деликатен вкус на ядки.
Предложение за рецепта
Една от любимите ни рецепти за салата е следната:
- 3-4 домата
- 1 краставица
- 150 гр. киноа
- Сок от 1 лимон
- Магданоз
- Зелен лук
- Сирене
- 1 ч.л кимион
- Сол, черен пипер и зехтин на вкус
Към всички тези съставки може да се добавят черен боб, авокадо, люти чушки и какво ли още не. Получава се изключително свежа и вкусна салата, която е витаминозна бомба.
Киноа може да се добавя към почти всяка салата, обогатявайки вкуса ѝ. Комбинира се много добре с риба и всякакви меса, а и е великолепна идея напълно да замести ориза в готвенето, като прави ястията в пъти по-здравословни.