Кои храни повишават хемоглобинa?

0
12426

Кои храни повишават хемоглобинa?

Понижаването на хемоглобин в кръвта най-често се свързва с железодефицитна анемия.

Трябва обаче да се направят лабораторни изследвания на кръвта, за да се уточни диагнозата, което определя не само лечението, но и диетата. Железодефицитната анемия обикновено се дължи на нисък прием на желязо с храната.

Желязото, съдържащо се в храните, се намира в две форми. Te се различават по степента на тяхната абсорбция (всмукване) в стомашно-чревния тракт. Желязото, което се абсорбира добре (около 25% от съдържанието му в храната), се нарича «хемово желязо». To се съдържа само в животинските храни – черен дроб, месо, риба, морски продукти и др.

В животинските храни се съдържа и другата форма на желязото – “нехемовото” желязо. To се абсорбира в много по-ниска степен. В растителните храни се съдържа само нехемово желязо и от него се абсорбира само от 2 до 7%. Абсорбцията му се потиска от фитатите, които се съдържат най-много в зърнените, бобовите храни и ядките, оксалатите в спанака, патладжаните, сините сливи, доматите, както и железосвързващи фенолни съединения в чая, кафето, какаото, спанака.

Високото съдържание на калций в храните потиска абсорбцията и на двете форми на желязото. Желязото, което се съдържа в яйчния жълтък, се абсорбира малко, защото е свързано с белтъка.

Витамин С увеличава абсорбцията на нехемовото желязо.

Усвояването на желязото от растителните храни се подобрява и от някои органични киселини в цитрусите, млечнокиселите продукти, туршиите.

Приемът на малко месо с растителни храни увеличава абсорбцията. Добри растителни източници на желязо са спанакът, копривата, лападът, бобът и лещата, грахът, пълнозърнестият хляб, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, зеленият лук и чесън, повечето ядки и др. Ако съчетавате тези храни с богати на витамин С плодове и зеленчуци, може да имате задоволителен внос на желязо. Ще поемете повече желязо от спанака, ако пиете портокалов сок или изядете купичка ягоди за десерт. Ако консумирате боба с кисело зеле, желязото от него ще се усвои по-добре.

Консумацията на храни, богати източници на вещества, потискащи усвояването на желязото, трябва да става с разлика от няколко часа от приема на железосъдържащите храни. Препоръчително е да се пие чай и кафе няколко часа след хранене. Прясното мляко и сиренето също е най-добре да се консумират разделно от железосъдържащите храни.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук