Коронавирус и бременност: какво трябва да знаят жените

0
9462

18.03.2020г. 

Коронавирус и бременност
Коронавирус и бременност

Появилият се в Китай през декември 2019 г. коронавирус COVID-19 се разпространява по целия свят. Какви са опасностите за бременните жени? Вирусът по-опасен ли е за тях и новородените? Какви са рисковете от предаване от майка на дете по време на бременност или кърмене?

Отговорите се основават на последните изследвания, публикувани до момента. Те могат да се развият според новите открития, направени върху коронавирус Covid-19.

Бременните жени имат ли по-висок риск от заразяване с коронавирус?

Към днешна дата има малко данни за оценка на чувствителността на бременните жени към коронавирус COVID-19. Но знаем, че бременните жени претърпяват имунологични и физиологични промени, които могат да ги направят по-чувствителни и с по-висок риск от усложнения от вирусни респираторни инфекции. Такъв е случаят с предишни случаи на коронавирусни инфекции (Sars-CoV, които причиниха епидемията на SARS през 2003 г. или MERS-Cov) или други вирусни респираторни инфекции като грип или магарешка кашлица (коклюш).

При липса на налична ваксина срещу новия коронавирус, бременните жени се приканват да спазват с най-голямо внимание препоръките за превенция, за да избегнат заразяване: редовно да мият ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди, да избягват болни хора, да не докосват лицето си, да покриват носа и устата си с носна кърпа или лакът, когато кихат/кашлят, да почистят и дезинфекцират дома си и да избягват близки контакти и места, където могат да се струпат много хора.

На редовен брифинг проведен тази сутрин, ето какво заяви доц. Попов:

– В сериозната научна литература не е доказано предаване на вируса от бременна майка на дете. Знаем, че предаването става по време на бременността, по време на раждането и след раждането. По време на бременността не е доказано преминаване на вируса трансплацентарно, не се установява вирус в амниотичната течност.

Във връзка с кърменето и възможността от предаване на коронавирус на бебето той допълни, че:

– След раждането на детето, посредством кърменето не е доказано такова предаване, т.е. рискът от заразяване на дете от боледуваща майка е минимален или никакъв.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук