Защита срещу вируси: Как да си направите собствен дезинфектант за ръце

0
4915
Домашен дезинфектант за ръце

Защита срещу вируси: Как да си направите собствен дезинфектант за ръце

Светът се бори с пандемията от коронавирус, а препоръките на лекарите към гражданите за защита срещу това заболяване са самоизолация и често миене на ръцете.

Когато сапунът и горещата вода не са налични, можете също така да използвате дезинфектант за ръце, ако сте били в контакт с повърхности, докосвани от други хора.

В много страни понастоящем не е възможно да се купи дезинфектант за ръце в аптеките, но е възможно да си направите такъв сами у дома.

Все пак не разчитайте напълно на тези гелове – най-добрата защита е да измиете старателно ръцете си, да не докосвате лицето си и да намалите социалните дейности.

Още по темата:

Рецепта за ефикасен домашен дезинфектант за ръце

Ще Ви бъдат необходими изопропилов алкохол, гел от алое вера и етерично масло. За мерило използвайте обикновена чаша.

Имайте предвид, че не може да замените алкохола с водка или ракия, просто защото няма да постигнете желания ефект, тъй като градусите в тези напитки са по-ниски. Както знаем, спиртът изсушава кожата, ето защо гелът от алое вера няма да позволи на кожата Ви да се изсуши прекомерно.

Начин на приготвяне на дезинфектант за ръце:

В отговарящ съд смесете 2/3 чаша алкохол и 1/3 чаша гел от алое вера. Разбъркайте добре, докато двете съставки не се съединят. Към сместа добавете няколко капки етерично масло. Може да използвате такова от лавандула или чаено дърво. Етеричното масло ще допринесе за по-приятен мирис.

Полученият дезинфектант за ръце сипете в празно шишенце, което да можете винаги да носите със себе си, когато Ви се наложи да излизате навън.

Топла вода и сапун

Все пак не забравяйте, че миенето на ръце със сапун и топла вода е най-добрата защита от вируси.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук