Новородено бебе и домашен любимец

0
2703
Новородено бебе и домашен любимец
Новородено бебе и домашен любимец

Съжителството на новородено бебе и домашен любимец е въпрос, който вълнува всички родители, които отглеждат животинче вкъщи.

Какви специални хигиенни норми трябва да спазваме?

Когато в домашни условия се отглежда куче или коте, ние, родителите, трябва да се съобразяваме с това и да осигуряваме безупречна хигиена. При правилно спазване на хигиенните норми, домашният любимец с нищо не застрашава здравото кърмаче или здравото дете. Разбира се, при условие, че детето не е алергично към въпросното животинче.

Отглеждането на животни в домашна обстановка изисква особени грижи и създаване на подходящи условия. Неспазването на хигиенните норми при съжителството ни с животни крие опасност за човека. Животните, които излизат навън, при непочистване на лапите им след разходка внасят в дома улична замърсеност.. Тя може да предизвика редица заболявания, като стомашно-чревни разтройства, хепатит, паразитози, заболявания, чиито причинители се пренасят от замърсени среди с човешки или животински изпражнения.

Новородено бебе и домашен любимец
Новородено бебе и домашен любимец

Когато детето е в кърмаческа възраст (до 1 година), битовата хигиена е особено важна. Бебето е лесно възприемчиво към инфекции, които в тази възраст протичат по-тежко, отколкото при по-големи деца. По време на пълзенето и неувереното ходене, когато детето често пада, а и често лапа ръцете си, рискът за инфекциозни заболявания е по-голям. В тези периоди особено важни са спазването на отлична хигиена в дома и честото измиване на ръцете на детето, създаването на правилни навици за нелапане на ръцете, храненето с прибори и с чисти ръце.

Ето защо, когато в домашни условия се отглежда куче или коте, ние, родителите трябва да се съобразяваме с тези изисквания и да осигуряваме отлична хигиена. Ако спазваме всичко това, домашното животно не застрашава с нищо здравето на кърмачето и на малкото дете.

Детето трябва да се приучава да не дразни животното, така че да не бъде одраскано или ухапано по време на игра. Нужно е да се избягва тесният контакт с животните, тъй като те са непредсказуеми в действията си.

Новородено бебе и домашен любимец - хигиенни навици
Новородено бебе и домашен любимец – хигиенни навици

Хигиенни правила

Отнасящи се за животните:

  • измиване на лапите след разходка;
  • почистване на козината;
  • спане в помещение без деца;

Отнасящи се за децата:

  • редовно измиване на ръцете
  • почистване на космите от ръцете;
  • недопускане на контакт на животните с храна, домакински съдове, дрехи и бельо;
  • избягване на одраскване или ухапване;

 

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук