Остри болки в рамото – лечение

0
9505
Болки в рамото

Остри болки в рамото – лечение

Болки в рамото се среща често и при двата пола в различна възраст, с по-голяма честота при жените. Болките в рамото могат да бъдат остри, стрелкащи, по-често приглушени. Засилват се при леко натоварване като правят невъзможно извършването на най-прости движения. Често дори болният не може да спи на болното рамо. Болките в рамото водят до ограничаване на движенията в раменна става.

При някои случаи болките настъпват без видима причина, а в други се предшестват от травма в областта на рамото – фрактура, луксация или контузия на ставата. При липса на причина за болката, тя обикновено се свързва с отслабване на мускулите около раменна става и мускулите, които образуват ротаторния маншон ( m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus et m. teres minor).

Прочетете още >>> Захарен диабет – симптоми, видове и превенция

Важно е да се знае, че раменната става е най-подвижната става в човешкия организъм, а тези мускули участват в ротациите на ръката и повдигането ѝ настрани и нагоре. Залавните места на тези мускули е между две костни структури, което ги прави уязвими. Те обхващат изцяло главата на раменната кост – отпред, отгоре и отстрани и се залавят за т.н. ѝ анатомична шийка. Задължително е да се знае кой мускул за кои основни движения отговаря, за да се разбере, защо се появяват конкретни оплаквания.

  • Супраспинатус – абдукция, повдига ръката в рамото отстрани до горе;
  • Инфраспинатус и терес минор – външна ротация на ръката;
  • Субскапуларис – вътрешна ротация на ръката;

Лечението на мускулите на раменната става е консервативно или оперативно.

Консервативното лечение се провежда с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, ЛФК с основна цел засiлване на мускулите. Едни от най-ефективните упражнения са изометричните контракции. Това са упражнения, чрез които се тренира определен мускул. Например, за мускул супраспинатус, който повдига ръката настрани, вземeте по една гира във всяка ръка и вдигайте, така че ръцете да застанат хоризонтално на пода. Не правете движения, а задръжте в тази позиция максимално дълго. Тежестта трябва да е такава, че да се усеща натоварване. Това упражнение се прави два пъти седмично.

Оперативното лечение се налага рядко и то при хора занимаващи се активно със спорт или при пълно разкъсване.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук