Почивка на Крит – полезна информация и забележителности

0
4920
Почивка на Крит
Почивка на Крит

Почивка на Крит – полезна информация и забележителности

Крит привлича туристи със своята богата история и зашеметяваща природа. Този остров е най-големият от гръцките острови, счита се за родното място на Зевс и древната минойска цивилизация, както и един от най-големите туристически центрове. Тук занимания ще открият и любителите на почивките на плажа и желаещите да разширят кръгозора си чрез екскурзии.

Почивка на Крит

Как да стигнете до Крит

Можете да летите до Крит до едно от трите местни летища. Алтернатива може да бъде път с ферибот. От летището на Атина по море, огромен ферибот ще отведе туристите в Ираклион. Можете също така да използвате един от корабите, които редовно плават до Крит от пристанище Пирея.

Разделяне на Крит в райони

Островът условно се разделя на 4 части:

  • Ханя;
  • Ласити;
  • IRAL;
  • Ретимно.
Почивка на Крит
Почивка на Крит

В центъра е Ираклион, който се счита за най-разнообразната част на Крит. Втората световна война причинява непоправими щети на природата и архитектурата на мястото, но много прекрасни гледки са оцелели и до днес. Тук можете да видите три великолепни минойски дворци, както и известния лабиринт на Минотавъра в Кносос. В Големия археологически музей можете да видите много ценни находки, свързани с минойската епоха.

Друга област, наречена Ретимно, се нарича душата на острова. Районът в тази част е запазил своята оригиналност. За туристите се разкрива гледка към калдъръмените улици, древните религиозни сгради, къщи с керемиди. Всичко това привлича тук безброй туристи. В допълнение към изкуствената красота можете да видите живописни проломи и пещери, снежнобели плажове с чиста вода и живописни долини.

В източната част на острова се намира местността Ласити. Тя разделя двете морета: Критско и Либийско. Тук туристите ще бъдат доволни от слънчевото време и не толкова от високите цени. Най-добрите острови в курортите и модерните хотели се намират в тази част на острова. Основната атракция на района е езерото със солена вода на Вулисмени. Някога до края на XIX век водата тук е била свежа, но турците решили да свържат езерото с морето чрез изкуствен канал. Друго забележително място за туристите е живописният плаж „Вай“, който се използва за заснемане на рекламата „Bounty“ на фона на райските пейзажи.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Най-зелената част на острова е Ханя. Тук ще им хареса на онези, които обичат тихата и спокойна почивка в пазвата на природата. Древната архитектура се съхранява тук от времето на Венецианското царство. Радост за очите ще бъдат древните улици, природните пейзажи и невероятните гледки. Развлечение за туристите е доста бързият активен културен живот на града.

Още забележителности…

Сред местните забележителности могат да бъдат споменати Белите планини, Самария – най-големият каньон в Европа, 12 впечатляващи каньони, диви пусти плажове на юг от планините, древни храмове, древна крепост и десетки видове интересни места.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Отделно, заслужава да се обърне внимание на доста популярният курорт в Бали с наименование, което не е характерно за Гърция, което някога е било само малко рибарско селище. Сега има много хотели, таверни, кафенета и ресторанти на високо ниво. Туристите тук са привлечени от очарователни гледки към морето, приказни заливи и плажове. Морето тук е почти винаги спокойно и чисто. Сезонът на плажа се простира до края на октомври.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Вътрешен транспорт

Транспортът на Крит е съвсем стандартен: автобуси; таксита; автомобили (под наем); мотоциклети; велосипеди; морски транспорт.

Автобусите тук носят основния товар. Различията между градските автобуси и междуградските автобуси могат да бъдат по цвят: първите имат син цвят, а вторите – бежов и зелен. Всеки от тях е доста удобен, оборудвани с климатик и оцветени прозорци. Специална таблица с показалеца на предното стъкло, където е посочена дестинацията, помага да се ориентирате. В рамките на един ден се изпълняват 2-3 междуградски курса. Билетът може да се заплати на шофьора или на касата на автобусната спирка. Цената на пътуването зависи от разстоянието: от 2 до 7 евро. Деца под 5-годишна възраст пътуват безплатно.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Такситата на Крит са удобни. Можете да го спрете на улицата, да се обадите по телефона или да поръчате онлайн. Цената на пътуването варира в зависимост от цената на бензина. Средно за километър ще е необходимо да се приготвят около 2-2,5 евро. Ако пътят е дълъг или един автомобил Ви отведе в няколко посоки, тогава можете спокойно да поискате отстъпка.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Фериботът се използва за круизи между острова и континента. Билет за 1 човек ще Ви струва около 35 евро. Тези, които страдат от морска болест, е по-добре да се ограничат до големи видове воден транспорт. За да транспортирате кола, мотор/скутер или мотоциклет на ферибот, мястото за тях трябва да се заплати отделно.

Наемането на кола е от полза за тези, които желаят да проучат колкото се може повече местните забележителности. Тук има няколко световноизвестни компании, които предлагат кола под наем при добри условия. Същевременно много опитни туристи препоръчват да се спре изборът на местните малки фирми, тъй като условията им са много по-лоялни. Същото важи и за мотоциклети, мотопеди и скутери.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Проблемите с паркирането в Крит не са необичайни. В големите градове няма почти никакви безплатни паркинги и може да няма места за платен паркинг. За кола, оставена на грешното място, можете да получите глоба. Цената на платения паркинг варира от 1 евро до 5 на ден.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Комуникация на острова

Във всеки град има местни мобилни оператори, където можете да закупите SIM карта. За да закупите номер, трябва да покажете паспорта си. Трябва да изберете тарифен план с предплащане. Предплатената карта се закупува на всеки мини-пазар на цена от 5 до 20 евро.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Можете да използвате и телефонен апарат. Държавните оператори предлагат използването на фиксирани телефони в магазини, където се продават и карти. Тяхната цена варира между 5 и 25 евро. Безжичен интернет може да бъде уловен в повечето кафенета, ресторанти, паркинги и хотели.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Плажове в Крит

Дори местните жители не могат да отговорят с точност, колко всъщност са плажовете на о. Крит. Те са няколкостотин различни по размер и атрактивност. Сред тях има уединени заливи и безкрайни плажове, известни по целия свят. За Крит е обичайно да се каже, че целият остров е един безкраен плаж.

Сред най-известните са:

  • „Елафонси“ с розов пясък;
  • „Балос“ – бивше пиратско пристанище;
  • луксозният „Ваи“.

Има кабини за смяна на дрехи, шезлонги, чадъри, паркинг. Само „Балос“ е по-див. Тук има по-малко хора, което го прави привлекателен за някои категории туристи. В района на плажа можете да видите потънал кораб и необичайна крепост.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Настаняване на острова

Най-луксозните хотели се намират в северната част на острова. По по джоба на средностатистическият българин са хотелите на запад и в южната част на Крит. Средната цена за стая в хотел там ще Ви струва 50-60 евро на вечер. Ще бъде още по-евтино да наемете малка къща в планинско село.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Понятието „всичко включено“ не винаги е известно тук. Местните хотели най-често предлагат само 3 стаи и закуската се подготвя лично от домакините. Ако желаете, можете да получите двукратно хранене, но за това ще трябва да платите допълнителна такса. Според прегледите вечерята е по-добра извън хотелите. Крит е един от центровете на гастрономическия туризъм.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Кафенета, ресторанти, пазаруване

Пазаруването в Крит може да донесе много забавление на любителите на това хоби. Някои идват тук за кожи, други могат да се зарадват с великолепни ръчни дантели, кожени обувки, овчи кожи и други специфични стоки.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Също така можете да си закупите великолепна природна козметика, както и уникални златни изделия. И, разбира се, всеки турист просто е длъжен да вземе вкъщи малко маслини и зехтин, местен мед, чай и алкохол.

От гастрономическа наслада заслужава да опитате гръцка салата и кисело мляко. На всеки местен пазар можете да купите пресни зеленчуци и морски дарове. Местното кафе в пясъка, микро медадите „мезезе“, захарните и сладки изделия също заслужават внимание. Най-често срещаните заведения на Кип са семейните кафенета, декорирани с цветни капаци и предлагащи домашно приготвена храна. Храната тук е обикновена, но много вкусна и задоволяваща. Такива места работят до последния клиент. В местата тук има жива музика и можете да танцувате, ако желаете. Вечеря в таверна ще струва около 60 евро за двама. Също така на острова има голям брой английски кръчми и бързо хранене от добре познати световни мрежи.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Разглеждане на забележителности и екскурзии

Екскурзиите около забележителностите на Крит струват пари и време. Обиколката на основните места ще струва около 50-300 евро в зависимост от избрания маршрут. На остров Хриса можете да отидете само за 50 евро. И за 80 можете да опитате сафари обиколка с джипове.

Детските забавления на острова са малко. Децата могат да бъдат водени до множество аквариуми: CRETAquarium, Aquaworld и други. Повечето от децата ще харесат времето, прекарано във водните паркове Water City, Star Beach Water Park, Acqua Plus, Petra Mare.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Подводният свят на Крит е не по-малко красив. Ето защо тук идват любителите на гмуркането от цял ​​свят. Местните училища предлагат своите услуги на всички посетители. Сред тях са:

  • Evergreen;
  • Paradise Diving Center;
  • Blue Dolphin.
Почивка на Крит
Почивка на Крит

Под водата можете да разгледате потъналите кораби, морските каньони край Скинария, „гробището на котвите“, подножието на подводен вулкан и други места. Наемното оборудване варира. За 1-2 гмуркания – 15-20 евро; гмуркане с тренировка с обучение 50 евро; DSD 1 ден 80 евро. Това е само малка част от услугите, предлагани от фирмите.

Почивка на Крит
Почивка на Крит

Що се отнася до отзивите на туристите, повечето от тях са изключително възхитени. Някои гости обръщат внимание на ниското ниво на хотелите. За съжаление, чрез българските туроператори е трудно да се купят екскурзии за петзвездни хотели на високо ниво. Също така, не препоръчваме да носите кола на ферибота, тъй като цената е неразумно висока и е по-евтино да наемете друга кола на брега. Във всеки случай, повечето от гостите на острова или са били там по-рано и са се върнали отново, или планират да повторят пътуването, което говори само за себе си.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук