Почивни дни и официални празници през 2023г.

0
12802

официални празници и почивни дни 2021

Официални празници и почивни дни 2023 г.

Всяка година България отбелязва редица почивни дни и официални празници, които са свързани с исторически, религиозни и културни събития. Тези дни предоставят възможност на хората да се отпуснат, да отделят време за себе си и да отбележат важни моменти в живота си. Ето и списък на почивните дни и официалните празници, които очакват гражданите на България през 2023 година.

1 януари – Нова година: Първият ден на годината е обявен за официален празник в България. Хората отбелязват началото на новата година със семейни срещи, празненства и фойерверки.

Прочетете още: Васильовден – традиции и обичаи на празника

3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго: Национален празник на България в чест на освобождението ни от Османската империя през 1878 година. Хората отбелязват празника с тържества, паради и паметни мероприятия.

14, 15, 16 и 17 април – Великденски празници: Великденските празници са свързани с възкресението на Исус Христос и се отбелязват със семейни срещи, празненства и подаръци.

1 май – Ден на труда: Денят е посветен на работната сила и трудовото движение. Хората отбелязват празника с демонстрации, паради и празненства, като се отдава признание на значимостта на труда.

6 май – Гергьовден: Гергьовден е традиционен български празник, свързан с военните подвизи и победи. Този ден е почитан като символ на мъжественост и храброст. Хората отбелязват празника със спортни състезания, танци и обреди.

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост: Този ден е посветен на светите братя Кирил и Методий, които са основателите на славянската писменост. Хората отбелязват празника с културни събития, концерти и изложби.

6 септември – Ден на Съединението на България: Този ден е посветен на обявяването на Българското съединение през 1885 година, когато Княжество България и Източна Румелия са се обединили. Хората отбелязват празника с паметни мероприятия и празненства.

22 септември – Ден на независимостта на България: Този ден е посветен на обявяването на независимостта на България през 1908 година, когато тя се отделя от Османската империя. Хората отбелязват празника с национални знамена, паради и празненства.

1 ноември – Ден на народните будители: Този ден е посветен на народните будители и дейци, които са играли важна роля в националната история на България. Хората отбелязват празника с тържества, паметни мероприятия и възпоменателни събития. *Почивен ден само за учители и ученици.

24, 25 и 26 декември – Коледни празници: Коледните празници са свързани с рождеството на Исус Христос и се отбелязват със семейни срещи, празненства и подаръци.

Това са основните почивни дни и официални празници в България през 2023 година. Всеки от тези дни предоставя възможност на хората да се отпуснат, да почетат важни моменти и да се свържат с националното наследство и култура на страната.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук