Прощъпулник

0
15746
Прощъпулник
Прощъпулник

Прощъпулник се прави, когато детето направи първите си стъпки само, без да се държи за някого или нещо.

Освен специалния ритуал, естествена за празника е и трапезата, с повече сладки неща, както и подаръци, и доброто настроение.

Прощъпулник питка
Прощъпулник питка

Питката за прощъпулник

За празника се меси питка. Още преди питката да е втасала, се украсява със стъпалото на бебчето. Таткото, взел на ръце детето, натиска леко току-що проходилото краче върху тестото.

Бялата пътечка

Когато питката се опече, на пода във вид на пътечка се постила бяло платно. Бялото платно се слага, за да тръгне детето на чисто и бяло, да му е чист пътят в живота и да няма трудности. Върху платното се разпилява здравец, за да е здраво детето.

Прощъпулник - бяла пътечка и предмети
Прощъпулник – бяла пътечка и предмети

Предметите символи

В края на платното се нареждат различни предмети символи: боички – “да стане художник“, пари – “да бъде богато“, количка – “да кара само хубави коли“, топка – “ да стане футболист“, чук – “да има златни ръце“, книжка – “да стане ученолюбиво“ и т.н.

Кулминацията на празника

Майката търкулва питката и пуска детето да тръгне след нея, като казва: “Както питката бързо се търкаля, така и детето бързо да тича!“ Детето прави своите крачки след питката, стига до наредените предмети – то трябва да си вземе някой от тях. Поверието е, че каквото детето първо хване, такава ще е неговата професия.

Раздаване на питката

Майката разчупва питката на кръстчето на детето, за да не пада често и за да расте и порасне здраво и силно. Дава първото парченце на детенцето, а след това и на всички останали. Всеки, който получава парче от питката, трябва да го вдигне нависоко и да каже своята благословия, като: „Бързо да проходиш и толкова голямо да пораснеш!“, „Където ходиш, празен да не доходиш!“, „Където ходиш, все добро да носиш!“. Трябва и да подскочи или да се потича, защото се вярва, че така детето ще върви, без да се спъва и да пада, ще бъде пъргаво и подвижно. Има и поверие, че ако детето започне да яде подаденото му парче питка, скоро ще се отпусне да ходи, а ако не иска да яде – ще мине повечко време, преди да се отпусне.

Легендата „Защо децата не прохождат веднага“

Според тази легенда, едно време всички животни, щом се родели – и прохождали. Така било и с човека. Веднага след раждането, Господ ги хващал за кръста и ги прехвърлял през един връх. Малкото стъпвало на краката си, веднага прохождало и само осигурявало прехраната си. Родило се едно дете, Господ го взел, за да прехвърли и него, но майка му прехвърлила първа върха и подложила скут и хванала детето. То не паднало на краката си, а останало да лежи в скута на майка си. Господ рекъл: „Щом ти е толкова мило – три години в теб да седи!“ Оттогава малките дечица до три години се нуждаят от помощ, докато проходят и станат стабилни.

4/5 (2 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук