Пухкави мекички: Носталгия и удоволствие от кухнята на баба

0
8650
Пухкави мекички на баба

Пухкави мекички на баба

Нищо не може да се сравни с пухкавите мекички, които са приготвени по традиционна рецепта от бабината кухня. Тези изкушаващи тестени изделия са популярни в много култури и са известни със своята мекота, лекота и уникален вкус. Приготвянето им изисква малко търпение и някои основни съставки, но резултатът определено си струва усилията.

За да приготвите пухкави мекички на баба, ще ви трябват следните съставки:

Необходими Продукти:

  • 2 чаши брашно
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 бакпулвер
  • 1 яйце
  • 1 и 1/4 чаши прясно мляко
  • 2 супени лъжици масло, разтопено
  • Олио или масло за готвене
  • Пудра захар за поръсване (опционално)

РецептаНачин на приготвяне

  1. В голяма купа смесете брашното, захарта, солта и бакпулвера. Направете дупка в средата на сместа.
  2. В отделна купа разбийте яйцето и добавете млякото и разтопеното масло.
  3. Постепенно наливайте течната смес в дупката в сухата смес и разбърквайте с вилица или миксер на ниска скорост, докато получите гладко и хомогенно тесто. Внимавайте да не претоварвате тестото, за да не станат мекичките тежки.
  4. Покрийте купата с тестото с кърпа и го оставете да почива за около 30 минути, за да се активират бакпулверът и да се развие въздушна структура в тестото.
  5. Загрейте тиган на средна до висока температура и добавете малко олио или масло за готвене. Поставете голяма лъжица от тестото в тигана и разстилайте нежно с гърба на лъжицата, за да се получи кръгла форма с дебелина около 1 см.
  6. Гответе мекичките за около 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви и се образуват малки мехурчета на повърхността им.
  7. Извадете готовите мекички от тигана и ги подредете в чиния, покрита с кухненска хартия, за да попие излишното масло.
  8. Повторете процеса с останалото тесто, добавяйки малко олио или масло при нужда.
  9. Ако желаете, поръсете пухкавите мекички с пудра захар за допълнителна сладост и декорация.

Пухкавите мекички на баба са най-вкусни, когато се консумират топли и свежи. Можете да ги сервирате с мед, масло, сирене или с каквото обичате. Независимо от начина, по който ги ядете, пухкавите мекички ще ви върнат в спомените от детството и ще ви доставят удоволствието от кухнята на вашата баба.

Прочетете още >>> Най-добрата рецепта за палачинки

Bon appétit!

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук