Размножаване на рози чрез резници

Можете да използвате излишните клони на розата, които бихте изхвърлили след резитба, като материал за получаване на нови разсади.

0
39864
Размножаване на рози чрез резници

Размножаване на рози чрез резници

Есента е периодът от годината, който много любители на розите ще използват не само за резитба, но и за вегетативно размножаване на розите чрез резници. Подрязването премахва прецъфтелите цветове, сухи и счупени клонки, и тези със симптоми на заболяване или увреждане от вредители.

Това оказва положителен ефект върху здравето и по-добрия външен вид на розовия храст. Можем да използваме излишните клони, които бихме изхвърлили, като материал за получаване на нови разсади.

Размножаване на рози чрез резници

Изберете здрави резници

Когато се размножава чрез есенни резници, розата има достатъчно време да развие добър корен през зимата. Проблемът, който може да възникне, е замръзването на резниците, ако зимата е много студена. По време на такива зими е по-добре да засадите резниците в саксии, които ще съхранявате в стая, където няма да замръзнат, но не трябва да е с отопление.

За размножаване чрез резници вземете клони от храсти на възраст поне две годиниХрастите трябва да бъдат здрави, без видими симптоми на заболяване и увреждане от вредители. Те не трябва да съдържат зимуващи форми на патогени или вредители. Изберете добре развити клонове, без видимо физически щети. Пъпките в основата на листата трябва да са добре развити.За резници е най-добре да вземете средната част на клона, с дебелина на молив. Горната част на клона трябва да бъде отрязана, защото е твърде тънка.

Разграничете горния и долния разрез

Инструментите, които използваме за рязане, трябва да бъдат остри и дезинфекцирани. Дезинфекцията най-лесно се извършва със спирт. Тъпият инструмент ще причини смачкване, което е входна врата за патогени и вредители, а и такива краища замръзват по-лесно.

При резниците трябва да се прави разлика между горен и долен разрез. Горният разрез трябва да е прав, а долният наклонен. Обикновено резникът е дълъг от 10 см до 20 см и трябва да има от три до пет добре развити пъпки, разположени в основата на листата. Отстранете всички листа от резниците, оставяйки около един сантиметър от листната дръжка.

Размножаване на рози чрез резници

Засаждането на резници се извършва в готовия субстрат за рози или смес от пръст и пясък. Потопете долната част на резника с една или две пъпки в биостимулатор. Резниците се засаждат така, че една или две долни пъпки да са в земята. От тази част ще се развие корен.

Обърнете внимание на разстоянието между резниците

Засаждането може да се извършва на открито. Мястото, което ще изберете за засаждане на рози, трябва да е водопропускливо, не на пълна сянка, но и не на пряка слънчева светлина. Резниците, които засаждаме на открито, са изложени на външни условия (температура на въздуха и почвата, влажност, вятър) и трябва да бъдат защитени.

Розовите резници най-лесно се защитават чрез пластмасови бутилки, сено, слама, листа. Не използвайте найлон. Пластмасовата бутилка е най-лесният начин за защита. Дъното на бутилката се отрязва и капачката се отвива. Поставете по една бутилка без дъно върху всяка резница. През отвора в горната част на бутилката поставяме тънка пръчка, която ще предпази бутилката от издухване от силен вятър или дъжд. Отворът трябва да остане отворен, защото през него се извършва вентилация. В този случай бутилката играе ролята на малка оранжерия.

Когато засаждате резниците, осигурете пространство между тях. То трябва да бъде от 8 см до 10 см, а разстоянието между редовете 7 см до 8 см. След засаждането поливайте резниците редовно, но не прекалявайте с поливането.

Ами ако искаме ново растение сега, а не да чакаме есента?

Размножаване на рози чрез резници

Ако искаме да получим нови растения от резници възможно най-скоро или ако сме получили красива роза като подарък, който искаме да размножим, процедурата е същата, но с тази разлика, че двете горни листа на резниците не се отстраняват. Листата продължават процеса на фотосинтеза и подхранват резниците още преди да се развие коренът.

Засаждането се извършва в субстрата на дълбочина от 1,5 см до 2 см. За да осигурите необходимата влажност, покрийте саксията с резници с пластмасова бутилка, както посочихме по-горе в статията. В допълнение към засаждането в земята, резниците могат да се поставят в контейнери с вода. Дръжте тези резници на стайна температура и след 15 до 20 дни коренът ще се развие.

3.3/5 (12 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук