Ако търсите нещо различно, вкусно и същевременно леко, това руло от тиквички с гъби и крема сирене е идеалното предложение. Подходящо е както за обяд или вечеря, така и като впечатляващо ястие за гости. Комбинацията от свежи зеленчуци, ароматни гъби и нежно крема сирене го прави истинска наслада за небцето.
Необходими продукти:
- Тиквички – 2 бр.
- Гъби – 300 г
- Масло – 40 г
- Зехтин – 1 с.л. (около 10 мл)
- Моркови – 2 бр.
- Зелен чесън – 2 стръка
- Зелен лук – 1 стрък
- Крема сирене – 300 г
- Копър – на вкус
- Яйца – 6 бр.
- Сметана – 1 ч.ч. (250 мл)
- Настърган кашкавал – 50 г
- Сол – 1 ч.л.
- Черен пипер – ½ ч.л.
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зеленчуковата основа
Настържете тиквичките и морковите в голяма купа. Добавете ситно нарязаните копър, зелен чесън и зелен лук. - Приготвяне на сместа
Разбийте яйцата заедно със сметаната, добавете сол и черен пипер, след което изсипете сместа при зеленчуците. Разбъркайте добре. - Печене на основата
Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене, и разстелете равномерно на тънък пласт. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 30 минути, докато се зачерви леко. - Приготвяне на плънката
Нарежете гъбите и ги запържете в сгорещено масло и малко зехтин за около 10 минути, докато омекнат и водата се изпари. Посолете и подправете с черен пипер.
Добавете крема сиренето и нарязан зелен лук, след което разбъркайте на слаб огън, докато получите кремообразна смес. - Оформяне на рулото
Извадете зеленчуковата основа от фурната и равномерно разпределете върху нея плънката от гъби и крема сирене. Внимателно навийте на руло. - Финално запичане
Поръсете рулото с настърган кашкавал и върнете във фурната за още 15 минути при 200°C, докато се разтопи и леко зачерви.
Оставете рулото леко да се охлади, след което го нарежете на филийки. Може да го сервирате топло или студено, с гарнитура от свежа салата или кисело мляко.
💡 Съвет: Ако искате по-интензивен вкус, добавете малко чесън на прах или настърган пармезан към сместа за зеленчуковата основа.









