Салата с пиле и лимоново-маслинов дресинг
Салатите са великолепен начин да се насладите на хранителна, вкусна и здравословна закуска или основно ястие. Една от нашите любими рецепти е салата с пиле и лимоново-маслинов дресинг. Тази комбинация от сочно пилешко месо, свежи зеленчуци и освежаващ дресинг е идеална за топлите летни дни или когато желаете да се насладите на нещо леко, но ситно.
Необходими Продукти:
- 2 пилешки гърди, печени и нарязани на филийки
- 4 чаши различни видове зелени салатни листа (микс от рукола, маруля, спанак и др.)
- 1 голям домат, нарязан на дребни кубчета
- 1 краставица, нарязана на тънки резенчета
- 1 червена чушка, нарязана на ивици
- 1/2 глава червен лук, нарязан на тънки филийки
- 1/2 чаша черни маслини, без костилки
- 1/4 чаша прясно нарязан магданоз
За лимоново-маслиновия дресинг, ще ви трябват следните съставки:
- 1/4 чаша свежо изстискан сок от лимон
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица балсамов оцет
- 1 супена лъжица настъргана лимонова кора
- Сол и черен пипер на вкус
*За да приготвите дресинга, просто смесете всички съставки заедно в шейкър или затворено бурканче и разклатете добре, за да се смесят.
Начин на приготвяне
Приготвянето на тази салата е лесно и не изисква много време. Началото е с печенето на пилешките гърди. Можете да използвате предварително печено пилешко месо или да го приготвите самостоятелно. Печете гърдите до златисто кафяв цвят и ги нарежете на тънки филийки.
След като сте приготвили пилешкото месо, е време да сглобите салатата. За основата можете да използвате разнообразие от свежи зеленчуци, като рукола, маруля, спанак или комбинация от тях. Добавете нарязан домат, краставица и червена чушка, за да придадете на салатата още по-голяма свежест и цветност.
След като сте подредили зеленчуците, разпределете нарязаното пилешко месо върху тях. Прибавете нарязания червен лук и черните маслини, които ще придадат на салатата характерен вкус и текстура.
Сега е време да приготвите лимоново-маслиновия дресинг, който ще придаде на салатата финалния штрих. В купичка смесете свежо изстискания сок от лимон, зехтин, балсамов оцет и настърганата лимонова кора. Добавете сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
Накрая, полейте салатата с лимоново-маслиновия дресинг. Уверете се, че дресингът е равномерно разпределен върху салатата.
Ако Ви се хапва нещоо сладко, препоръчваме >>> Най-добрата рецепта за палачинки
Bon appétit!