Сок от коприва – бързо, лесно и полезно!
Копривата е много полезна, тъй като е богата на желязо, витамини и много други полезни вещества. Освен, че се използва в кулинарията, с нея можем да си направим много здравословен сок, който не само ще ни освежи, но и е изключително полезен при хора, имащи недостиг на желязо в кръвта си.
Необходими продукти:
- 45 върха свежо набрана коприва
- 4л. вода
- 200гр. захар
- 2кг захар
- 2 пакетчета лимонтозу
Начин на приготвяне:
45 върха коприва (колкото длан) се потапят в 4 литра вода. Към тях се добавя 200гр. захар и едно пакетче лимонтозу. Така престоява 24ч., като от време на време се разбърква.
Вижте още >>> Домашен сироп от грозде
След 24ч. се изцежда и сокът се слага на котлона да ври. Добавят се 2кг. захар и едно или две пакетчета лимонтозу, в зависимост от това, колко кисело искаме да бъде. Не се преварява. В момента, в който започне да ври го махаме от котлона. Оставяме го да се охлади и така полученият сироп сипваме в бутилки или отговарящи съдове. Когато сервираме, разреждаме с вода, според вкуса на всеки. Може да се държи замръзнат във фризера.