Топ 5 естествени антибиотици за борба срещу бактерии

0
7323
Топ 5 естествени антибиотици за борба срещу бактерии

Топ 5 естествени антибиотици за борба срещу бактерии

Сред многото плюсове на растителната диета са лечебните свойства на много от растенията. По-долу изброените 5 действат като естествени антибиотици за борба срещу бактерии.

  1. Чесън

Още в древността чесънът е бил използван за медицински цели. Съвременни изследвания сочат, че чесънът притежава редица антиоксиданти, които убиват свободните радикали и бактерии в кръвта, което засилва имунната система. Активната съставка на чесъна – алицин, помага и при борбата с гъбични заболявания като кандида, както и други разнообразни вируси. Честата консумация на чесън или приемането на чеснови добавки, може да Ви защити от разнообразни патогени и да предотврати неприятни боледувания.

  1. Ехинацея

Ехинацеята се използва от векове за подсилване на имунната система и борбата с различни заболявания. Традиционно, ехинацеята се използвала за третиране на бактериални и сифилитични лезии, натравяне на кръвта, флегмон, отворени рани и свързани с дифтерията заболявания. Това мощно растение притежава силата да унищожи и най-болестотворните бактерии, включително и Стафилококус ауреус – причинител на смъртоносния Метицилин-резистентен стафилокок. В днешно време се използва предимно за борба с настинки и грипни заболявания.

  1. Джинджифил

Джинджифилът е корен, използван през историята срещу респираторни инфекции. Според Националната Библиотека на Медицината (САЩ), съединения в него наречени джинджерол, действат срещу поне няколко грам-отрицателни патогени заедно с други патогени намиращи се в устната кухина.

  1. Лимон

Многобройни изследвания се водят във връзка с анти-бактериалните свойства на лимоните. Резултати публикувани в Британския вестник по фармакология и токсикология сочат, че лимоните съдържат вещества ефективни срещу голям брой патогени.

Лимоните, като лука и чесъна, се използват вътрешно и външно с медицински цели, като естествени анти-бактериални храни.

  1. Ферментирали храни

В днешно време увеличаващ се брой лекари съветват да приемаме пробиотици, заради ефекта на антибиотичните процедури, които премахват добрите бактерии и микрофлората, които и без това биват унищожавани от храносмилателната ни система. Ферментирали зеленчуци заредени с микроорганизми може да се окаже в пъти по-добре от приемането на капсули. Сурово, непастьоризирано зеле, сурови кисели краставички, култивирани зеленчуци и ким чи са чудесни варианти за набавяне на пробиотици.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук