Експерт посочи 5 основни средства за укрепване на имунната система
Най-сериозните случаи на коронавирусна инфекция показват, че отслабената имунна система прави човек много податлив на този вирус. Но как да я засилим насред бушуваща пандемия?
Според Medik Forum има пет основни средства за укрепване на имунната система. Приемът им се препоръчва от британския диетолог от Nutrition ANutr, Джорджи Мърфи.
Витамин С. Стимулира производството на левкоцити в организма – клетки на имунната система, които помагат в борбата с инфекциозни агенти, които влизат в тялото. Той действа и като антиоксидант, борейки се със свободните радикали, които могат да отслабят имунната система.
В контекста на пандемията на коронавирус, експертът препоръчва да се ядат портокали, киви, брюкселско зеле, картофи, ябълки – всеки ден.
Цинк. Проучванията показват, че цинкът регулира имунния отговор и може да помогне за намаляване на продължителността на настинки с до 50 процента. Богати източници на цинк включват: говеждо месо, пилешки яйца, леща, пармезан, бял боб, пълнозърнест или ръжен хляб и овес. За усвояване е необходимо да се консумира заедно с витамин С.
Витамин Е. Деактивира свободните радикали, образувани в резултат на окисляване – по този начин осигурява значителна защита на организма от различни заболявания.
Можете да консумирате черен дроб, яйца, ядки, слънчогледови семки, тъмнозелени листни зеленчуци, авокадо, аспержи, растителни масла (маслиново, слънчогледово, царевично, рапично).
Бета глюкани. Механизмът на действие на тези вещества е разнообразен, но основното предимство е, че те активират специфичен клетъчен имунитет и имат мощен противотуморен ефект. Най-добрият източник са гъбите.
Витамин D. Играе ключова роля за стимулиране на имунната система. По-специално, той активира работата на Т-клетките, които търсят и унищожават бактерии и вируси, нахлуващи в тялото и допринасят за производството на антимикробни протеини. Специалистът предупреждава: липсата на витамин D може да доведе до развитие на автоимунни заболявания, повторно заразяване. Мастната риба (сардини, херинга, скумрия), червеното месо, черният дроб, яйчните жълтъци осигуряват на организма това важно средство, както и слънчевите лъчи, разбира се.
Желязо. Той е основният минерал в процеса на транспортиране на кислород в цялото тяло, който е в основата за растежа на В клетките и Т клетките – основните клетъчни компоненти на адаптивния имунен отговор. Ниските нива на желязо не позволяват на имунната система да защити адекватно организма от вируси, бактерии и други патогенни микроорганизми. Основните източници на желязо са черен дроб и карантия, тиквени семки, тъмен шоколад, червено месо, пуйка, тофу, киноа и бобови растения.