Фолиева киселина – ползи за здравето и бременността

0
8066
Фолиева киселина
Фолиева киселина

Фолиева киселина – какво представлява?

Фолиевата киселина е витамин отнасящ се към водоразтворимите витамини от група Б. Самият термин обединява не само самата фолиева киселина, но и производни съединения, които в организма са с близко до нейното биологично действие. Названията, които има този витамин са най-различни: фолиева киселина, фолацид, витамин Bс, B₁₀, В₁₁ и други.

Какво е значението на фолиевата киселина през бременността?

Значението на фолиевата киселина по време на бременност се определя от нейната биологична роля, а именно, че тя и производните ѝ са включени в редица ензими и участват при синтеза на аминокиселини и нуклеиновите киселини, което определя основната им роля при клетъчното деление и образуването на нови клетки.

Участвайки по време на бременността във формирането на нервната тръба, този витамин подпомага регулирането на образуването на нервните клетки на ембриона и плода, което е жизненоважно за нормалното му развитие по време на бременността и последващото нервно-психическо развитие на новороденото.

Приемът на този витамин по време на бременността трябва да задоволява потребностите не само на майката, но и повишените нужди за растежа и развитието на плода.

Затова дневните потребности са увеличени почти два пъти от 200㎍ до поне 400㎍ дневно.

Има ли допълнителни фактори, които могат да доведат до дефицит на фолиева киселина, освен повишените потребности по време на бременност?

Дефицитът на Фолиева киселина може да се дължи на: понижен прием на храните, които я съдържат; повишено излъчване от организма, особено при ентерити и ентеропатии; нарушена абсорбция; прием на определени медикаменти и контрацептиви, явяващи се антагонисти на фолиевата киселина или нарушаващи чревната микрофлора; повишен прием на алкохол, който намалява абсорбцията на фолиевата киселина.

Фолиева киселина
Фолиева киселина

Какви са рисковете при недостиг на фолиева киселина през бременността?

Особено през първите месеци на бременността недостатъчният прием на Фолиева киселина увеличава риска от нарушения на развитието на нервната система на плода и появата на малформации, а също от последващи проблеми и в нервно-психическото развитие на новороденото.
Проява на дефекти в развитието на нервната тръба са спина бифида и аненцефалия. Недостигът на фолиева киселина, даже незначително изразен, може да е рисков фактор за преждевременното отделяне на плацентата и предизвикване на аборт. Недостатъчният прием на фолиева киселина с храната и като добавка може да повлияе неблагоприятно както на плода, така и на здравето на новороденото.
Дефицитът на този витамин може да има неблагоприятно въздействие и върху организма на бременната жена, чиито нужди със значително повишени.

Реагира ли по някакъв начин организмът на бъдещата майка при недостиг на фолиева киселина?

Да, и симптомите на дефицита – скрити и явни, могат да се проявяват като: анемия; левко- и тромбопения; стоматит и червен възпален език; гастрити; разстройство на храносмилането (диарии).

Може ли чрез храната да се набави необходимото повишено количество фолиева киселина?

При добро здравословно състояние и при липса на неблагоприятно въздействащи фактори, изброени по-горе, вероятно е възможно задоволяване само с адекватно за бременността хранене на повишените потребности от този витамин.
Но в една или друга степен всяка една бъдеща майка е под влияние на едни или други рискови фактори, поради което независимо от здравословното ѝ състояние допълнителният прием на Фолиева киселина е препоръчителен.

Кои са храните, богати на фолиева киселина?

Източници на Фолиева киселина са:
1. Зеленчуци:
– Зелени листни зеленчуци, като салати и марули и особено тъмнозелените сортове;
Спанак и магданоз;
– Домати, картофи;
– Пресен и праз лук;
– Броколи, зеле;
– Зелен фасул.
2. Бобови растения – леща, грах, боб, соя.
3. Ядки – орехи бадеми.
4. Мляко, сирене и яйца.
5. Кафяв ориз, пшеничен зародиш.
6. Плодове – портокали, фурми и пъпеш.
7. Черен дроб, агнешко, говеждо месо, риба тон и сьомга.

Изграждането на добре балансирано и адекватно хранене с включване на горепосочените продукти 2-3 месеца преди и през цялата бременност има положително благотворно влияние върху развитието на бременността, плода и здравето на бъдещата майка.

Фолиева киселинаПрепоръчително ли е бъдещата майка да приема специални препарати, съдържащи фолиева киселина? Те напълно безвредни ли са?

Да, препоръчително е освен храненето, включващо достатъчни като количество храни, източник на Фолиева киселина, да се приемат и специални препарати.
На практика при прилагане в препоръчваните дневни дози и при проведени клинични проучвания на животни и хора не са установени увреждания и неблагоприятни въздействия както върху плода, така и върху здравето на бременната жена.

Акушер-гинекологът ли трябва да назначи подходящия препарат или бъдещата майка може да го избере сама след консултация с фармацевта в аптеката?

Назначаването на тези препарати следва да се извършва само от акушер-гинеколога. Това трябва да стане след изясняване на:
– анамнезата на бъдещата майка по отношение на минали и настоящи заболявания, други бременност и тяхното протичане, преждевременни раждания, здравословно състояние на деца, медикаменти и контрацептиви, прием на алкохол, вредности.
– настоящото здравословно състояние.
Единствено специалистът може правилно да назначи допълнителния прием на Фолиева киселина в нужната дозировка и продължителност. Самоволното прекъсване на приема на този витамин или прием в някаква доза след консултация само с фармацевт не е желателна.

Кога бъдещата майка трябва да започне да приема такива средства?

Когато бременността е планирана, е желателно след консултация с акушер-гинеколог приемът на този витамин да започне два-три месеца предварително. В другите случаи още от началото на установяване на бременността е желателно допълнителното приемане на този витамин. Във всички случаи дозировката и продължителността на приема се определят индивидуално.
Има становище че всички жени в детеродна възраст, на които предстои раждане, следва да приемат по 400㎍ дневно фолиева киселина.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук