Шоколадово суфле
Този десерт е възможно да го срещнете под различни наименования – шоколадово суфле или lava cake. Тайната се крие в изпичането, при което външните страни на десерта се изпичат, а вътрешността остава кремообразна и при гребване с лъжичка, хапваме хем крем, хем меко кексче.
Необходими продукти:
- 100гр. натурален шоколад
- 100гр. масло
- 3-4бр. яйца
- 150гр. захар
- 65гр. брашно
- 25гр. натурално какао
Начин на приготвяне:
Нарязвате натуралния шоколад на малки парчета и го разтопявате заедно с маслото, на водна баня, като бъркате непрекъснато до пълното разтопяване на продуктите и получаване на хомогенна смес.
След това разбивате яйцата със захарта на пяна, добавяте шоколадовата смес, разбивате отново, добавяте брашното и какаото и разбивате пак.
Формичките за шоколадово суфле се намазват с мазнина. По желание може да се поръсят с какао и така ще може да ги обърнете в плоски чинии и да сервирате отделно. Формичките се пълнят с получената смес, като не се запълват догоре, тъй като при изпичането се надигат.
Фурната се загрява до 200 градуса за около 2 минути и се пуска на вентилатор, след което слагаме формичките и печем по 10 минути за прясно готова смес. Не печете по-дълго, тъй като по този начин ще се изпече вътрешността на шоколадовото суфле и няма да се получи търсеният течен ефект при ядене.
Изваждате десерта от фурната след като е минало времето за печене, оставяте да се охлади и по желание се сервира с топка сладолед.
Хубаво е да имате предвид, че шоколадово суфле е десерт, който се сервира непосредствено преди ядене.
Вижте още >>> Домашен сироп от грозде