5 здравословни подправки, които трябва да са част от Вашето меню
Известно е, че повечето подправки имат благоприятен ефект върху човешкото тяло, така че е необходимо да ги използвате в диетата си. В същото време ще подобрите вкуса на всички готвени ястия, студени предястия и салати.
Всички знаем, че приемането на разнообразни храни, богати на зеленчуци и плодове, влияе положително на организма и подобрява здравето ни. Също така е важно и доставянето на достатъчно вода и ежедневна физическа активност на тялото ни.
Въпреки това, често забравяме, че има някои хранителни продукти, които са изключително здрави и би било добре да ги използваме при приготвянето на храната.
Вижте кои са топ 5 здравословни подправки, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло, независимо дали става дума за борба срещу алергия, предотвратяване на развитието на тумори или сърдечни заболявания.
Куркума
В света, известна като индийското злато, куркумата има силни лечебни свойства, благодарение на които отстранява вредните токсини от нашето тяло.
Но най-важното, когато става дума за куркума, е, че подобрява мозъчната функция и предотвратява образуването на сърдечно-съдови заболявания.
Също така спомага за успокояване на симптомите при артрит, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.
Пипер
Тази подправка подобрява храносмилането, намалява шансовете за появата на запек и други проблеми, свързани с храносмилателната система. Предишни изследвания показват, че е добре при превенция на канцерогенни заболявания.
При редовен дневен прием, пиперът помага на хората, страдащи от депресия, на тези с високо кръвно налягане, нарушения на щитовидната жлеза и проблем с пристрастяването към цигарите.
Канела
Канелата обикновено се използва при приготвянето на сладки неща и много помага за понижаване нивата на кръвната захар. Проучванията показват, че хората с диабет тип 2, които ежедневно използват канела, намаляват нивото на кръвната си захар.
Канелата също е добра за намаляване нивата на холестерола и ние препоръчваме да се използва, тъй като помага за предотвратяване на рак, сърдечен удар и хранително отравяне.
Индийско орехче
Тази ароматна здравословна подправка съдържа миристицин, етерично масло, намиращо се в билки като целина и моркови. Научно доказано е, че намалява нивото на холестерола и помага при тревожност, оказва положително влияние върху хората, страдащи от депресия, подобрява паметта и увеличава либидото.
Джинджифил
Джинджифилът се използва за облекчаване и подобряване на храносмилането, облекчава стомашните разстройства и намалява коремното подуване. Освен това предотвратява и спазмите.
Джинджифилът има аналгетични, успокояващи и антибактериални свойства. Поради антихистаминовото си действие се използва при лечението и предотвратяването на алергии.
Той е идеален за повдигане на имунитета и облекчаване на симптомите на настинка.
Вижте още >>> 6 идеи за диетични сосове