8 прости правила за по-бърз метаболизъм

0
5617
По-бърз метаболизъм
По-бърз метаболизъм

8 прости правила за по-бърз метаболизъм

Много от нас казват, че ​​причина за тяхното наднормено тегло е бавният метаболизъм. Вярно ли е това? И ако е така, възможно ли е да го забързаме?

Като за начало, трябва да се отбележи, че скоростта на метаболизма наистина има пряк ефект върху телесното тегло. Но противно на общоприетото схващане, бавен метаболизъм рядко е причина за наднорменото тегло. В крайна сметка на обмяната на веществата и Вашето тегло влияят фактори като количество и вид на консумираните от Вас храни и напитки, както и физическата Ви активност.

Метаболизмът е процес на превръщането на храната в енергия

С други думи, това е този процес, чрез който тялото Ви превръща това, което ядете и пиете в енергия. Този комплекс от биохимични процеси, при които храни и напитки в комбинация с кислород се освобождава енергия, от която тялото Ви се нуждае, за да функционира нормално се нарича метаболизъм.

Дори когато сте в състояние на покой, тялото Ви се нуждае от енергия, за да поддържа всичките си „скрити“ функции, като дишане, кръвообращение, регулиране нивото на хормоните и за възстановяването на клетките. В състояние на покой тялото изгаря около 70% от всички консумирани калории. Факт!

Фактори, които определят скоростта на метаболизма

1. Пол

Метаболизмът зависи от пола. Така например, мъжете имат по-висока стойност на чиста мускулна тъкан и съответно трупат по-малко мазнини, отколкото жените. В тази връзка, мъжкото тяло е така устроено, че да гори повече калории.

2. Възраст

С възрастта количеството на мускулната маса намалява значително, което забавя метаболизма значително. При загуба на мускули, тялото продължава да работи, но след като няма мускулна тъкан, която да поддържа, то започва да складира енергията под формата на мазнини. Като цяло, метаболизмът започва да се забавя при 40-годишна възраст и след това намалява непрекъснато с всяка изминала година.

3. Смилането на храната

Храносмилането също е процес, за който е нужна енергия. В този ред на мисли е много важно какво точно усвоява Вашият организъм и за какво му стигат силите. Ако той усвоява всичко, трябва да го изразходите, иначе всичко се складира във Вас. Ако не успява – тогава сте леко облекчени.

4. Физическата активност

Действия като това да отидете да магазина или да тичате подир кучето, както и да изкачите по стълбите само горят част от калориите, консумирани от Вас за деня. На тялото Ви е нужна друг вид активност, за да се справи с всичката, освободена от него енергия. Наддава се на тегло, когато се ядат повече калории, отколкото се изгарят.
Така че, сами виждате, за да овладеете Вашия метаболизъм добре, трябва да съобразите всичко изброено до тук. Битката с килограмите никога не е загубена, важно е кое как правите. Ясно е, че докато сте били тинейджъри по един начин се е държал организмът Ви и сте го дресирали по един начин. Сега същата диета и режим няма да Ви помогне, защото факторите са други. Ето как правилно да ги съчетавате:

Как да се ускорим своя метаболизъм?

1. Пийте повече вода

Водата е ангажирана във всички биохимични процеси, протичащи в организма и играе решаваща и важна роля в метаболизма. Това, че си пийвате през деня чай, кафе и газирани напитки, не означава, че сте приели достатъчно вода и че сте попълнили Вашия воден баланс.
По-добре е да забравите за безалкохолните напитки и сокове – освен всичко друго, те са и допълнителни калории за Вас. За да ускорите метаболизма си, на Вас Ви е нужна чиста вода. Помнете две важни правила:

  • Не е необходимо да се пие много наведнъж. Пийте вода редовно, но на малки порции. В идеалния случай – около 100 мл в даден момент.
  • Важно е да не се пие вода по време и непосредствено след хранене. Изградете си един полезен навик като се научите да пиете по една чаша вода преди ядене. Както показва практиката, тази чаша ще направи нещата така, че да не чувствате глад и да се храните по-малко.

2. Яжте 5 – 6 пъти на ден

Учените са доказали, че когато се яде с по-големи паузи между храненията, тялото Ви започва да мисли, че го чака глад и започва всичко да трупа във Вас. В резултат на това забавя метаболизма си. Така, че не правете големи паузи – яжте по малко, но по-често.

3. Не пропускайте закуската

Тя е важна точно поради същата причина.

4. Обърнете внимание на количеството на белтъците, консумирани от Вас

Вашето тяло разгражда протеините по-бавно от мазнините или въглехидратите, това е и причината когато ядете повече белтъчна храна да се чувстват за по-дълго сити. Протеините помагат за ускоряване на метаболизма. Защо е така? Това се обяснява с процеса термогенеза. При него тялото Ви използва около 10% от всичките си калории, получени при храносмилането за обработката на храната. Тъй като протеинът е много по-бавен за обработка, отколкото въглехидратите или мазнините, тялото ви харчи много повече енергия, за да стопи протеина.

5. Включете в менюто си цитруси

В тях има голямо количество лимонена киселина, която пък играе ключова роля в енергийния цикъл на Кребс – ученият, получил Нобелова награда за това свое откритие. Цикълът на Кребс засяга клетъчното дишане. Той стига до извода, че използването на кислорода от клетките е пресечната точка на метаболитните процеси в организма, а това се ускорява от наличието на лимонена киселина в клетката.

6. Физическата активност

Ключов момент е физическата активност – колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух. Важно правило тук е да мените упражненията – веднъж наблегнете на цикъл кардио, а веднъж на нещо по-силово и обратно. Редуването на упражненията е гаранция за събуждане на Вашия организъм.

7. Забравете диетите

Диетите не бива никога да се абсолютизират. Ако Вие започнете да ограничавате организма си от дадено нещо, всяка хапка от това, от което го лишавате, той започва да събира и складира, а от това нямате нужда. Ако пък диетата е временна и с нея сте изключили определена храна за един месец, при първия свободен прием, тялото Ви ще грабне всичко и ще го складира, за да го ползва за „черни дни“. Така че, без строги диети. Ограничавайте количествата, но не абсолютизирайте нищо.

8. Сън

Сънят е много важен. Постарайте се да спите между 8 и 10 часа. Обяснението е много просто. Мозъкът Ви всъщност се изключва, защото енергията е насочена на друго място, а именно с обработването на храната. Така, че колкото повече сън имате, давате толкова повече време на тялото да преобразува веществата в енергия.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук