Българското кисело мляко

0
6400
Българско кисело мляко
Българско кисело мляко

Българското кисело мляко

Във връзка с националния празник на България – 3-ти март, тази седмица решихме да отделим по-специално внимание на българската кухня и традиции.

Повечето от Вас сигурно са изпадали в ситуация, в която някой разговорлив чужденец Ви е попитал с любопитен поглед “Кои са традиционните български ястия?”.

Какви бяха Вашите първи асоциации? Споделихте ли за българската баница, сармите, боб чорбата или таратора?

Може би тук е мястото да отбележим, че историята и географското положение на България и останалите балкански държави са причина голяма част от ястията да се взаимстват едни от други. Ето защо, например, млечната салата наподобява толкова много на гръцкото дзадзики и на турския джаджик.

Мусаката, която много от нас отчитат като традиционно българско ястие, съществува и в турската, гръцката, сръбската кухня, но се приготвя по различни начини. Колкото и да се спори на тази тема, истината е една – корените на мусаката идват от Близкия изток.

За уникалността на българското кисело мляко

Ето защо, в стремежа си да Ви представим нещо наистина българско се спряхме на една бактерия. Една българска бактерия със звучното име Lactobacillus bulgaricus. С правилната обработка и капка любов, тази бактерия е виновника за така необикновения вкус на българското кисело мляко. Освен вкусно обаче, българското кисело мляко е и полезно и доказано носи здраве и дълголетие. Въпреки многото спорове и опити киселото мляко да се препише на един или друг народ, има множество доказателства за това, че то произхожда именно от България.

Това, което отличава българската закваска за кисело мляко от тези използвани в другите страни при производство на кисело мляко, е че при българската съществува трайна симбиотична връзка между Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Именно на тази симбиоза се дължи различието между вкуса и аромата на българското кисело мляко сравнено с кисели млека произведени извън България.

Каква е разликата между българското кисело мляко и гръцкия йогурт?

Българското кисело мляко до голяма степен наподобява вкуса на гръцкия йогурт (така наричат киселото мляко по света). Има две основни разлики между гръцкия йогурт и българското кисело мляко. Едната разлика е в консистенцията – гръцкият йогурт е по-гъст, а другата е в маркетинга. Гръцкият йогурт буквално е превзел света, докато ние се наслаждаваме на толкова ценното, уникално и здавословно българско кисело мляко… в България. Много хора извън България са запознати с уникалните качества на българското кисело мляко, но някакси ни се иска то да беше с една идея по-популярно, предвид това, че то произхожда от нашите земи.

За българското кисело мляко и неговия произход

Прабългарите поставяли кобилешко мляко в кожни мехове. С получената млечна напитка, наречена „кумис“ са се хранели по време на походите си. След като трайно са се заселили в България през средата на 7-ми век, те започнали да правят „кумис“ и от овче мляко. Тъй като овчето мляко било по-богато на белтъчини и мазнини от кобилешкото, при заквасването му със стар кумис, се е получавала гъста каша, която с времето започнали да наричат кисело мляко.

За ползите от българското кисело мляко

Правени са стотици проучвания, които доказват ползите от българското кисело мляко. То има уникални диетични, хранителни и лечебни свойства.

Установено е, че Lactobacillus bulgaricus притежава силно изразен антимикробен ефект и при консумацията му се понижава нивото на серумния холестерол.

Консумацията на кисело мляко спомага за възстановяване на естествения баланс на нашия oргaнизъм посредством съдържащите се в него пробиотици.

Не на последно място то подсилва и укрепва имунната ни система.

За вечния любовен романс между таратора и българското кисело мляко

Тараторът е другото типично българско ястие, което е любимо на малки и големи заради мигновената свежест, която носи при консумация, особено в летните жеги. Добрият стар български таратор си е заслужил всеобщата любов, не само защото е свежа и лека студена супа, а и изключително полезна, особено поднесена с чесън… много чесън 🙂

След като отделихме внимание на два безспорни български продукта, очакваме да добавите и Вашите предложения за автентични български ястия.

А ние, междувременно ще се насладим на един хубав български таратор с българско кисело мляко и капка любов 🙂

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук