Грижа за кожата на лицето

3
13556
Грижа за кожата на лицето
Грижа за кожата на лицето

Грижа за кожата на лицето

Всеки ден кожата на лицето е изложена на различни външни влияния. Вятър, дъжд, сняг, слънце, отопление през зимата, но също и гени, диета или начин на живот могат да ускорят стареенето на кожата или да предизвикат промени в нея. Правилната грижа за кожата на лицето е изключително важна, защото тя е единственият начин да забавим стареенето и да я поддържаме стегната, нежна и красива.

За да полагате правилна грижа, важно е да знаете какъв тип кожа имате. Повечето хора мислят, че познават добре кожата си, но ежедневното използване на кремове, гелове, почистващи препарати и тоници може да изсуши или да допринесе за допълнителни натрупвания на себум, в резултат на което лицето става мазно.

Нека започнем с типовете кожа на лицето, а след това и с важните стъпки в грижата за нея.

Типове кожа:

Мазна кожа

Мазната кожа е плътна и дебела с видими пори. Тя по-бавно старее, а бръчките се появяват на по-късен етап. Въпреки това, защитният филм, който се създава след прекомерното омазняване на кожата, когато влезе в контакт с прах и мръсотия, води до издуване на порите и появата на черни точки (комедони).

Ако грижата за мазна кожа не е адекватна, може да възникне възпаление и дори акне. Такава кожа не изисква честа допълнителна хидратация, освен през летния сезон.

Смесена кожа

Смесената кожа се познава по това, че Т-зоната – челото, носът и брадата са мазни, а кожата в зоната около очите, бузите и шията е суха. Понякога такава кожа трябва да се третира с различни кремове и тоници, тъй като изисква различна хидратация на различни места по лицето.

Суха кожа

Сухата кожа е нежна, тънка, по-бързо старееща и бръчките по нея се появяват по-рано. Понякога при този тип кожа се появяват бръчки и поради липсата на защита (защитен слой от мазнини). Сухата кожа по-трудно понася и температурните промени.

Като се има предвид, че е по-тънка, капилярите, които са склонни към напукване, са по-видими върху сухата кожа. От друга страна, на такъв тип кожа се появяват по-малко пъпки. Важно е такава кожа да се третира с крем, който хидратира лицето и да се използват почистващи средства, които не съдържат алкохол.

За да бъде грижата за кожата адекватна, е необходимо първо да се определи кой тип кожа имате – мазна, смесена или суха кожа. За да разберете, най-добре се обърнете към дерматолог.

Грижа за кожата на лицето
Грижа за кожата на лицето

Грижа за кожата – 4 ВАЖНИ стъпки:

За да бъде кожата Ви здрава, стегната и красива, трябва редовно да я почиствате и хидратирате с подходящи и качествени продукти за грижа за лицето, които отговарят на Вашия тип кожа.

4 основни стъпки за здрава и красива кожа са:

 • почистване на лицето
 • тонизиране на кожата
 • грижа за лице – нанасяне на крем за лице
 • защита на кожата на лицето

Почистване на лицето:

Грижата се състои главно в това да се поддържа кожата на лицето чиста, измита и да се използват подходящи сапуни, които не са прекалено агресивни към нея, за да не се нарушава рН на кожата. По този начин се отстраняват потта, себумът, гримът и мръсотията, а лицето се подготвя за по-нататъшна грижа, тъй като единствено чистата кожа абсорбира кремовете за лице. Винаги се измивайте с хладка вода, а не с гореща. Има разлика в сутрешното и вечерното почистване на лицето.

Сутрешно почистване на лицето:

Измиване – премахва излишния себум, който се създава за през нощта и подготвя кожата на лицето за по-нататъшна дневна грижа. Кои препарати (гелове или сапуни) ще се използват по време на измиването, зависи от вида на кожата.

При избора на средства за почистване, е необходимо да се обърне внимание на факта, да не са твърде агресивни към кожата, за да не се променя нейното рН или да се премахне защитния слой, защото тогава кожата е склонна към инфекции. След измиване, кожата Ви не трябва да бъде раздразнена или суха.

Сапуни, които повече отделят пяна, повече увреждат кожата Ви. Те са по-агресивни и затова е добре да избирате меки и кремообразни сапуни.

Същото важи и за миенето на мазна кожа, защото прекомерното почистване и измиване може да доведе до допълнително отделяне на себум, което може да доведе до запушване на порите и образуването на пъпки и акне.

Изплакнете лицето си изцяло, особено като обърнете внимание на зоната близо до косата, защото ако не премахнете почистващите средства напълно, може да се изпотите в тези зони.

Уверете се, че кърпата, която използвате за лицето, е мека, тъй като грубата кърпа може да увреди кожата.

Вечерно почистване на лицето:

Редовното отстраняване на грима преди лягане е задължително! В противен случай се появяват пори, дразнене и ускорено стареене на кожата, тъй като до кожата не достига достатъчно кислород. Необходимо е да използвате средство за отстраняване на грим, което да съответства на типа кожа. Особено важно е то да е предназначено и за зоната около очите, защото кожата там е тънка и чувствителна. Важно е гримът върху очите да бъде внимателно отстранен.

Вечерното измиване премахва остатъците от грим, мръсотия, натрупана по кожата през деня, пот и себум.

Вечер може да се използвате мицеларна вода, която допълнително отстранява всички замърсявания от лицето.

Когато кожата е чиста, тя абсорбира хранителните съставки от нощния крем.

Грижа за кожата на лицето

Тонизиране на кожата на лицето:

Тонизирането, в допълнение към премахването на остатъците от почистващи препарати за лице, възстановява естественото рН на кожата, освежава и хидратира. Тонизиращото средство за лицето се нанася с памучен тампон и се избира по типа кожа.

Грижа за лице – прилагане на крем за лице:

Изборът на подходящ дневен крем за лице зависи от вида на кожата, но също така и от възрастта, както и от това дали е необходимо да се действа при различни състояния на кожата. Кремът служи за хидратиране, възстановяване и предпазване на кожата на лицето, а също така и за борба с бръчките, за регулиране на някои промени в кожата, както и за грижа за кожата след 30-те, 40-те или 50-те години. Също така е препоръчително да използвате крем, специално предназначен за областта на очите (където кожата е тънка и много чувствителна), който трябва да бъде внимателно нанесен с върха на пръстите.

СЪВЕТ НА ДЕРМАТОЛОЗИТЕ:

След известно време кожата на лицето свиква с използвания крем, затова е добре да се сменя на всеки 3 до 6 месеца.

Кремът трябва да се нанася не с кръгови движения, а от средата на лицето в посока задната част на главата.

Нощният крем е важен, за да подхранва и регенерира кожата. И точно както тялото Ви се нуждае от сън, същото важи и за кожата на лицето.

Защита на кожата на лицето:

Въпреки че голям брой дневни кремове съдържат защитен фактор 15, който предпазва кожата от негативните ефекти на UV лъчите, това не е достатъчно и през летните месеци е необходимо да се използва по-висок защитен фактор – от 30 до 50. Нанасяйте защитен крем на лицето си на интервал от максимум 2 часа.

Пилинг на лицето:

Пилингът на лицето е важен за отстраняване на мъртвите кожни клетки. Нужно е обаче да се подчертае, че пилингът трябва да се прави веднъж седмично и в зависимост от вида на кожата. В противен случай ще настъпи дразнене и по този начин може да отслабите естествената защита на лицето. Така че, пилингът не трябва да се прави прекомерно!

Грижа за кожата на лицето

Грижа за устните:

Почистването на устните предполага използването на балсам или крем за устни. Защитният фактор в тези средства вече е често срещан. През зимата, когато устните са по-чувствителни, но и през лятото, препоръчително е да ги прилагате през целия ден, веднага щом почувствате устните си сухи. Също така, преди лягане е желателно да се намазват с балсам, като по този начин ще ги запазите нежни и меки.

Грижата за лицето зависи и според сезоните:

Грижата за кожата на лицето варира през зимата и лятото, независимо от вида на кожата. През зимата ниските температури, студеният и силен вятър, както и отоплението, сухият въздух в закрити помещения допринасят за изсушаването на кожата. Това важи и през лятото, когато кожата е суха поради честото излагане на високи температури, слънчевата светлина и по-бързата загуба на течност. Какво правите тогава, за да предпазите кожата на лицето си?

Грижа за лицето през лятото:

Като се има предвид, че високите температури и излагането на кожата на лицето на UV лъчите през лятото стимулират изсушаването на кожата и ускореното стареене, важно е използването на високо-защитен крем за грижа за кожата (от 30 до 50). Нека тази грижа да бъде част от рутинните Ви през този период от годината. Необходимо е да нанасяте козметичните средства по лицето няколко пъти на ден. Какъв фактора за защита от ултравиолетови лъчи ще използвате, зависи от това:

 • колко ще бъдете изложени на пряка слънчева светлина,
 • какъв цвят е кожата Ви и
 • в какво състояние е кожата на лицето.

Грижа за лицето през зимата:

През зимата, поради метеорологичните условия, както и други фактори, кожата на лицето често се напуква, раздразнява се и се изсушава. За да остане мека и гладка, е необходимо да се използват „по-силни“ кремове за лице, т.е. тези, които освен хидратация, осигуряват и мазнини. Това създава филм върху кожата, който предотвратява нейната дехидратация. Ето защо е необходимо да се използват обогатени кремове, съдържащи мастни киселини, които задължено да нанасяте преди да излезете навън.

Също така през зимата е необходимо да се използват кремове със защитен фактор, защото слънчевите лъчи се отразяват в снега, което също води до изсушаване и увреждане на кожата.

Маски за лице:

От време на време е необходимо допълнително да се подхранва кожата, затова се препоръчва използването на маска за лице.

За да се успокои кожата, в следствие на появило се дразнене, може да си направите компрес, напоен с градински чай, невен или лайка.

Вижте още >>> По-млади за 30 минути: тази маска за лице „премахва“ години!

Грижа за кожата на лицето
Грижа за кожата на лицето

Процедури за лице:

Козметичните процедури за лице са станали част от грижата за лицето, особено по време на пубертета, както и когато сте на възраст над 30 години. Те са съществена и важна част от рутината, тъй като помагат за разрешаване на остри и хронични проблеми с кожата на лицето. Те са интензивно допълнение към ежедневната грижа за лицето.

Премахване на бръчки, подмладяване и затягане на кожата на лицето:

Знаете ли, че лазерното подмладяване е чудесен начин за премахване на бръчките, регенериране и затягане на кожата? Тази технология за подмладяване на лицето възстановява епидермиса и предизвиква стягане на колагеновата решетка, а кожата става по-еластична и по-стегната. Кожата възвръща своята свежест, а бръчките изчезват. Препоръчва се 1 до 3 процедури за дългосрочни резултати. До колко процедурата е необходима и колко дълго ефектът ще продължи, зависи от типа на кожата, здравния статус и годините на пациента. Важно е да отбележим, че този метод е предназначен да допълни редовните грижи за лицето за хора над 30 години.

Премахване на белези и следи от акне

Лазерното подмладяване също е в състояние да премахва акне и белези от акне. Процедурата успокоява получилата се инфекция и регенерира кожата. Лечението е много ефективно. Резултатите се виждат след 3 до 5 процедури, в зависимост от вида на кожата и здравословното ѝ състояние.

Намаляване на порите и зачервяването по лицето:

Лазерът дори може да намали порите и да премахне зачервяването от лицето, а кожата да се освежи и да се изглади.

Допълнителни съвети на дерматолозите за идеален изглед на кожата на лицето:

 • Пийте повече вода
 • Хранете се правилно и балансирано
 • Наспивайте се добре
 • Откажете цигарите.
0/5 (0 Reviews)

3 КОМЕНТАРА

 1. Правилната грижа за кожата на лицето през годините е много важна, ако човек иска като стане на 55 да изглежда като на 45г. Благодаря за хубавата статия!

 2. Много благодаря за полезната статийка. Въобще целият сайт много ми харесва 🙂

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук