Домашен ябълков оцет

0
8882
Домашен ябълков оцет

Домашен ябълков оцет

Ябълков оцет – от всички видове оцет той е най-полезен, защото има лечебна сила. В него се съдържат ябълкова, млечна, оцетна, аскорбинова киселина и голямо количество витамини и минерали. Всички тези вещества влияят благотворно върху човешкия организъм, като го защитават от неблагоприятните въздействия на околната среда. Ябълковият оцет пречиства тялото и помага за изхвърлянето на шлаки и токсини. При систематична консумация на ябълков оцет се постига отслабващ и оздравителен ефект върху организма

Как да си приготвите домашен ябълков оцет?

Ябълките си измиват добре на течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят.

Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло (можете да използвате кухненски робот).

  • Месомелачката може да се ползва, само ако е с много остър нож и не съвсем ситни дупки на решетката – за да не излизат ябълките намачкани;
  • Сокоизстисквачката излиза на каша и сок, а не трябва да е така;
  • Ако са само нарязани – няма да успеят да ферментират както трябва.

След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. Съотношението е 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията – по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб.

Ако желаете, можете да добавите и 1 шепа шипки (сухи-натрошени или пресни-нарязани). Шипките ще обогатят оцета с витамин С, ще му дадат по-особен аромат и леко ще го оцветят.

Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30 градуса. Имайте предвид, че в началото ябълките винаги ще стоят на повърхността на водата. Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена (или пластмасова) лъжица.

После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло и тъмно място за още минимум 30 дена (някъде се споменава и за 70-90 дена). Сега е времето да се сложи и оцетна гъба, ако имате такава. В този период оцетът узрява, утаява се и се избистря. Но домашният ябълков оцет винаги ще има малко утайка, дори и да е добре прецеден. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук