Засаждане на рози

0
11675
Засаждане на рози, рози засаждане, садене на рози, рози засаждане
Засаждане на рози

Засаждане на рози

Една от тайните на успеха при отглеждането на рози е правилното и навременно засаждане. Следвайте нашите препоръки и Вашите рози ще Ви зарадват с изобилен цъфтеж.

Кога е най-подходящото време за засаждане на рози?

– Зависи от района и вида на разсада. Разсад, отглеждан в контейнери, може да се засажда през целия сезон – от май до август. Розите с открита коренова система могат да бъдат засадени през пролетта или есента. Те ще имат време да се вкоренят добре преди настъпването на зимата. В северните райони и средния пояс есенното засаждане се счита за ненадеждно. С бързото настъпване на студеното време, растенията не успяват добре да се вкоренят и страдат през зимата. Засаждане на рози през пролетта, от 20 април до 20 май, е най-добрият вариант за нашите ширини.

Но как точно да определите кога е най-подходящото време за засаждане на рози през пролетта?

– Ако почвата се загрее до 8-10°С, то тогава е дошло точното време, когато можете да засадите розите.

Подготовка на почвата

Както през пролетта, така и през есента, преди засаждане на розите, предварително се подготвя почвата. Ако мястото преди това не е било достатъчно оплодено, е необходимо да се сложи добре изгнил компост или тор. Под всеки корен се правят 1-1,5 кг компост или оборски тор, 1 супена лъжица минерален тор, които внимателно се смесват с почвата. Ако почвата е лека, е необходимо да се добави допълнително пепел (около 30 грама на храст). Не трябва да се добавя пресен тор.

Засаждане на рози
Засаждане на рози

Засаждане на розите

Корените на розите трябва да бъдат засадени на разстояние 40-50 см един от друг. Ширината и дълбочината на ямите трябва да са такива, че да могат свободно да поберат корените на резниците. Когато се засаждат, корените се освобождават от опаковката, освен в случаите, когато са направени от биоразтворим материал, който бързо се разлага в почвата.

Засаждане на рози

Подрязване на розите

При засаждането е необходимо да се подрежат резниците на розите. Слабите резници се изрязват до максимум, а силните съвсем малко.

Вижте още >>> Засаждане на лимон от семка

Поливане и грижи

Засадените резници напоете изобилно с вода, така че земята да се притисне по-близо до корените. Ако почвата е по-лека, поливането трябва да бъде по-често и по-обилно. След засаждане, резницата трябва да се окопае, за да се предотврати изсушаването на издънките.

Засаждане на рози

След около две седмици по-късно трябва да се появят нови издънки. Ако това не се случи и почвата е започнала да изсъхва, е необходимо да се мулчира с мокри дървесни стърготини, листа или мокър мъх. Веднага след като се появят първите издънки, излишната земя се почиства внимателно. По-добре е целият този процес да се прави в облачно и хладно време, за да не изгорят издънките, скрити под земята.

 

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук