Защо сънуваме, че пропадаме

0
5638
Защо сънуваме, че пропадаме
Защо сънуваме, че пропадаме?

Защо сънуваме, че пропадаме?

Всяка нощ сънуваме около 5 съня, дори много често сутрин да не се сещаме какво точно сме сънували. Понякога може да сънуваме около час и половина, а да ни изглежда като цяла нощ. Един от най-често сънуваните е този, в който имаме чувството, че пропадаме.

Колко пъти Ви се е случвало да „пропадате“ по време на сън? Ритате с крака, сякаш току-що сте паднали от стълби или скала. Разбира се, че не сте единствените, на които това се е случвало. Повечето хора го описват като внезапно чувство за скачане или падане в бездна, следвано от бърза реакция на тялото, мускулни спазми и дори чувство на скованост. Някои от тях просто продължават да си спят, но мнозина се събуждат и остават будни, защото сърцата им бият бързо и се притесняват от това, което им се е случило. Причина за безпокойство обаче няма.

Научният термин за този нормален психологически процес е миоклонна треска. Когато спим, преминаваме през няколко спящи цикъла, всеки от които се състои от четири етапа. Усещането за падане настъпва по време на първата фаза на съня.

Една теория казва, че по време на сън мозъкът парализира мускулите и при пробуждане те се стискат, което създава усещане за падане или плаване. Мозъкът понякога се обърква и мисли, че наистина падаме, така че мускулите се опъват, за да можем да се „уловим“ за нещо, преди да паднем напълно.

Някои учени твърдят, че това е само рефлекс, който хората са развили по време на еволюционния процес, за да не падат от дървото, където някога са спали.

Вижте още >>> Ето защо жените стенат и крещят в леглото, а мъжете само мълчат

Пропадане на сънИма и такива, които вярват, че несигурността, нестабилността и загубата на „руптура“ в някои житейски ситуации се крият зад това състояние. Такъв сън може да се случи след стресиращ ден, когато човек е уморен и изтощен или води разхвърлян живот …

Смята се, че този психологически феномен засяга седем от всеки десет души в даден момент от живота им, което не е опасно. Но ако това продължава и застрашава емоционалното Ви състояние, посетете лекар, защото това може да е сигнал за здравословен проблем.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук