Зелето почиства червата
Зелето присъства в менюто ни както през зимата, така и през лятото. Този зеленчук освен много вкусен е и изключително полезен. Лечебните му качества са най-различни, в зависимост от видовете и сортовете, но има и няколко основни и всеизвестни, които спомагат за по-доброто ни здраве, твърдят специалистите по хранене.
На първо място зелето ускорява чревната перисталтика, като в същото време “измива“ храносмилателната система от натрупаните токсини. Въпреки тези му полезни качества е добре да се знае, че честата му консумация е противопоказна за хора с гастрит, язва, колит или дисбактериоза, припомнят лекарите. Причината е, че зелето е груба целулоза, която се смила трудно и може да разрани лигавицата на стомаха.
Прочетете още >>> Спанак – ползи за организма
От друга страна консумацията на зеле е подходяща за хора, които спазват хранителен режим с цел отслабване, тъй като то засища, а в същото време съдържа малко калории. Можете да го приготвите на борш, със свинско или просто като салата с моркови.