Издаване на УП 2 и УП 3 от работодателя

0
16235
Издаване на УП 2 и УП 3 от работодателя

Издаване на УП 2 и УП 3 от работодателя

Отпада ангажираността на работодателите да издават удостоверения, известни като УП 2 и УП 3.

Изчисляването на парите за пенсия да става не след висене по гишетата и събирането на куп документи, а само на основата на данните в Регистъра на осигурените лица. Това каза в студиото на БНТ социалният министър Бисер Петков.

Промяната на разпоредбата регламентира единствено задължение за осигурителите да издават удостоверителни документи за осигурителен стаж и осигурителен доход по искане на осигуреното лице само за периоди преди 2000 г. В случай, че лице декларира пред пенсионния орган наличие на придобит осигурителен стаж и осигурителен доход, за който няма данни в Регистъра на осигурените лица за периоди след 2000 г., следва да се приложи процедурата на чл. 5, ал. 7, т. 2 КСО.

Министър Петков потвърди още, че от началото на 2019 г. няма да се вземат под внимание трите години доход преди 1997 година при изчисляване на парите за старост. Досега този доход се осигуряваше с документи на хартия.

„Така от началото на 2019 г. пенсията ще се изчислява само от осигурителните вноски след 1997 година, за което има данни в регистъра на НОИ“, допълни министърът.

Според него, така ще се улесни подаването на документи за пенсия, което ще може да става изцяло по интернет, а и ще се направи отпускането на пари за старост прозрачно и ясно за всеки.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук