Какво са калории?

1
5822
Какво са калории

Какво са калории?

Една килокалория, или Kcal в съкратена форма, е измерване на количеството енергия в храните, които ядете. Нискоенергийните храни имат сравнително малко количество килокалории, докато високоенергийните храни имат много килокалории. Често срещано е да се употребява само думата „калории“ в разговорния език, въпреки че става дума за два съвсем различни термина.

Килокалории срещу калории

От научна гледна точка една калория съдържа достатъчно енергия, за да се повиши температурата на грам вода с 1 градус по Целзий. Една килокалория, от друга страна, съдържа достатъчно енергия, за да увеличи температурата на един килограм вода с 1 градус по Целзий. Един килограм съдържа 1000 грама, а килокалорията съдържа 1000 реални калории. За удобство думата калория се използва вместо по-технически коректната килокалория.

Метаболизъм

Когато ядете или пиете, тялото Ви разгражда храната и напитките, които консумирате и използва енергийното им съдържание или калориите, за да поддържа всичките си системи и вътрешни функции. Този процес на разграждане и преобразуване, наречен метаболизъм, продължава 24 часа на ден, независимо дали сте физически активни или неактивни. Въпреки това, физически активните хора обикновено изгарят повече калории, отколкото физически неактивните хора. Разнообразие от допълнителни фактори могат да повлияят на използването на калории в тялото ви, включително размера на тялото, мускулното съдържание, пол и възраст.

Вижте още >>> 15-дневна диета за отслабване

„Видове“ калории

Тъй като калориите са измервателни единици, а не действителни вещества, всички калории са еднакви. Например, една калория протеин съдържа същото количество енергия като калория на мазнини или калория на въглехидрати. Някои търговци и привърженици на различни диети пренебрегват или не разбират този факт и насърчават диетични планове, които са насочени към „видовете“ калории. От гледна точка на енергията, обаче, тези храни се различават само в количеството калории, което те съдържат, когато се претеглят на равни части. Мазнините съдържат около 9 калории на грам, докато протеините и въглехидратите съдържат по-малко от половината от това количество на грам.

Какво са калории?

Калории и тегло

Ако увеличите приема на енергия в храната и надхвърлите метаболитните нужди на тялото си, допълнителните килокалории във Вашата диета ще Ви накарат да наддавате на тегло. Можете също да дебелеете, ако поддържате приема на храна, но намалявате метаболизма на тялото си, посредством намаляне нивото на физическата си активност. Правилно балансираната диета Ви осигурява достатъчно килокалории, за да поддържате правилно тялото си, като същевременно избягвате свръхпредлагане или недостиг на протеини, въглехидрати, мазнини или други хранителни вещества. Консултирайте се с Вашия лекар или със специалист по хранене за повече информация относно калориите, килокалориите и метаболизма Ви.

0/5 (0 Reviews)

1 КОМЕНТАР

  1. Писна ми нон стоп да броя калории, кое колко има, да се ограничавам и тн. Веднъж се живее и човек не трябва да се лишава!

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук