Как да надхитрим алергиите?

0
9269
как да надхитрим алергиите

Как да надхитрим алергиите?

Има много видове алергии. Сезонните са само част от тях.

За повечето хора идването на пролетта предизвиква възглас „Ура!”. Реакцията на други обаче е „Ужас!”. Лесно е да се досетим на какво се дължи първото – затоплящо се време, разцъфнали в розово и бяло дръвчета, изобщо – връщащата се към живот природа и увеличаващото се пропорционално на това добро настроение на човек. Някои хора обаче имат неприятни усещания за този прекрасен сезон, причина за които е фактът, че страдат от сезонни алергии, които впрочем освен през пролетта, се проявяват и през есента.

Всъщност има много видове алергии. Сезонните са само част от тях. Нека първо обясним какво точно представляват алергиите.

Алергията е патологична реакция на организма към определени вещества от околната среда (полени, лекарства, животни, храни, акари, домашен прах, замърсявания в околната среда, изкуствени материи в облеклото и др.), наречени алергени. Тази реакция се дължи на свръхчувствителност (повишена реактивност) в резултат на сенсибилизация (алергизиране) към определен алерген. Тялото Ви разпознава този алерген като чужд агент и в отговор на това образува антитела.

Световната Здравна Организация класифицира алергичните заболявания на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Поне 30–40% от европейците са алергични, което е почти двойно увеличение през последните 20 години.

Сезонните и другите алергии от околната среда са не просто дразнещи. Те могат да отключат и астма (въпреки че повечето алергични обикновено не развиват астма). Затова не бива да се примиряваме с алергиите си и да ги оставяме нелекувани, защото това действително може да доведе до много по-сериозни здравословни проблеми. Вече има редица модерни лекарствени препарати без странични действия, които повлияват алергиите много добре. Съществуват и спрейове с локално приложение, които са безвредни. Противоалергичните ваксини (или казано по друг начин „имунотерапия”) също са добър вариант. Разбира се за всичко това е нужна консултация с лекар алерголог.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук